Budući da jako volimo angloindijsku hranu, u Royal Indiji jedemo doslovno od prvog dana njenog dolaska u Zagreb, kad se prije mnogo godina otvorila u jednom kaptolskom podrumu. Dolaskom na prometniju lokaciju u Tkalčićevoj izgubilo se na ambijentu , ali je restoran dobio sasvim korektnu vinsku kartu: na Kaptolu često niste imali što piti.
I ove smo godine u Royal Indiji jeli barem desetak puta, tako da zaista dobro poznajemo dobre i loše strane tog popularnog restorana. Najbolji element Royal Indije jest gotovo besprijekorno, autentično angloindijsko kuhanje.
Butter tikka masala, murgh curry, neke vrste biryanija pa čak i vindaloo, imaju okus i miris kao da ste u Londonu ili Glasgowu (gdje je, legenda kaže, nastala chicken tikka masala: vindaloo je pak jelo portugalskog porijekla koje je preko Indije stigli u Britaniju).
Jedini neautentični aspekt kuhanja u Royal Indiji jest doziranje ljutine; možete dobiti zaista indijski ljutu hranu, ali ako tražite i sasvim blago začinjena jela koja bi morala biti ljuta, poput vindalooa.
No, kompromis s čilijem neizbježan je zbog šire zagrebačke publike, koja nije navikla na ozbiljno ljuta jela. Najlošiji element u Royal Indiji jesu pojedini proteini: kozice su gotovo uvijek gumaste, dok janjetina uglavnom nema veze s mesom koje mi smatramo janjetinom. Što znači da u Royal Indiji jedemo piletinu ili povrće.
Kad je, pak, riječ o uređenju, servisu i vinima, terasa Royal Indije nedopustivo je zapuštena o čemu smo pisali prošli tjedan, vinska je karta, s Nericom, Montironom i Tomčevim Rizlingom na čaše, iznenađujuće korektna za standarde etničkih restorana u Hrvatskoj, dok servis varira zavisno o svakom pojedinom konobaru.
Royal Indija dobar je restoran pod uvjetom da točno znate što naručujete. No, uz malo više profesionalnosti i malo manje štednje na food costu, Royal Indija mogla bi biti mnogo bolja.
Tkalčićeva, Zagreb
HRANA +3/5 VINA 3/5 SERVIS 3/5 AMBIJENT -3/5 (interijer) 1/5 (terasa)
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.