Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vinarija Marques de Murrieta na vinskoj je večeri u Noelu predstavila neka od najboljih španjolskih vina

noel-murietta

U srijedu je, poslije skoro trogodišnje stanke, obnovljena tradicija vinskih večera u zagrebačkom Michelinovom restoranu Noel. Te su večere redovito privlačile veliku pozornost profesionalne zajednice, kao i restoranske publike. Na Krugovoj se večeri, recimo, točio relativno rijetki i zaista jako skupi blanc de blancs Clos du Mesnil.

Novu seriju Noelovih vinskih večera otvorila je prestižna španjolska vinarija Marques de Murrieta, osnovana u Rioji u 19. stoljeću. O ugledu Murriete zorno govore dvije bitne činjenice: njenu bijelu Gran Reservu iz 1986. Robert Parker ocijenio je sa 100 bodova, a njeno glavno crno vino Castillo Ygay iz 2010. lani je proglašeno Vinom godine u Wine Spectatoru.

murietta-capellania

Prezentaciju Murrietinih vina održanu u organizaciji Paga Croatia, uvoznika Marquesa de Murriete, sinoć je vodio elokventni izvozni menadžer Borja LaRocca, koji je prvo predstavio jedan albariño, koji smo probali pretpremijerno jer sutra ima svjetsku premijeru. Riječ je o posve novom pogledu na albariño; o tom ćemo vinu iscrpno pisati u subotu.

Zatim su gosti u punom Noelu imali priliku probati bijelu Rioju Capellania iz 2016. proizvedenu s istoimenog položaja od sorte viura. Capellania je kremasta, široka ali s vrlo oštrom strukturom baziranom na visokim kiselinama. Ovo je vino još jako mlado; bijele Rioje mogu odležavati desetljećima.

Slijedila je crna Reserva iz 2016. najpopularnije Murrietino vino, puno tamnog voća i mekih tanina. To vino, koje se izvrsno slaže s tamnim mesom ali i velikom plavim ribom poput tune, jako je dobra vrijednost za novac.

Dalmau je, uz Castillo Ygay, najvažnije vino Marques de Murriete. Dalmau uz tempranillo sadrži i određeni postotak cabernet sauvignona i dozrijeva u francuskom barriqueu. Verzija iz 2016. koju smo sinoć probali masivna je, prepuna tanina i treba još dugo odležavati. Zanimljivo je, međutim, kako se poslije samo petnaestak minuta u čaši vino smekšalo i postalo značajno komunikativnije.

murietta-ygay

Naposljetku, Castillo Ygay iz 2009. godine autoritativno je demonstrirao zašto se radi o jednom od najboljih španjolskih vina uopće. Castillo Ygay veliko je svjetsko vino s izrazito intenzivnim bouquetom, koji u prvom kontaktu ostavlja dojam mirisnog zida baš kao Latour ili Lafite.

Taj se mirisni zid sastoji od tamnog bobičastog voća, grafita, kutije za cigare, kože i tragova tamne čokolade. Okusi prate arome. Castillo Ygay i dalje je pun tanina, ali su oni jako fino granulirani pa ne narušavaju besprijekornu eleganciju ovog apsolutno impresivnog vina.

murietta-jelo

Noelov chef Bruno Vokal i sommelier/suvlasnik Ivan Jug bili su vrlo precizni u izradi menija za Murrietina vina. Ravioli s veprom na gustom umaku od šljiva ne samo da su se odlično složili s Reservom, nego spadaju među jela koja se uistinu dugo pamte.

Hladna juha od hlapa s limetom malo je remek djelo, “sirovi” divlji brancin dominirao je tanjurom s nizom kompleksno obrađenih sastojaka iz mora, dok je maslac s katsuobushijem jako dobro išao i uz vruća peciva glazirana medom i uz kiseli kruh s pirom. Naposljetku, uz Castilllo Ygay (tempranillo s malo mazuela ) poslužen je perfektno pečeni biftek s kroketima od pečene paprike.

Atmosfera u Noelu bila je vesela, inspirativna i puna dobre, postepidemijske energije. Otišli smo oko pola dva, a nismo ostali zadnji.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.