Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zagreb Burger Festival i izvan centra radi punom parom. Atmosfera je nabrijana, redovi pred kućicama dugi

zagreb-burger-festival-g

U petak predvečer na zagrebačkom Trgu dr. Franje Tuđmana bilo je veselo kao u centru grada za Advent. Golemi parking bio je zakrčen automobilima,, oba parka puna obitelji s djecom i šetača pasa, sve terase pod krošnjama oko trga zauzete veselim društvima, a ljudi su grupama ulazili kroz drvene ograde Zagreb Burger Festivala otvorenog koji sat ranije. 

Kad su gradske službe lani istjerale popularne food festivale iz strogog centra, postavljalo se opravdano pitanje hoće li omiljeni zagrebački festivali poput Fuliranja financijski preživjeti na novim lokacijama. Pokazalo se da je gradska birokracija nehotice pogodila trend. Nakon potresa i nekoliko lockdowna, Zagrepčani su uvelike izgubili apetit za masovke u centru i slobodne večeri i popodneva odlučili provoditi družeći se u mirnijim kvartovima par tramvajskih stanica dalje od centra ili još dalje, prema periferiji.

Gospar burger, Guloso, Dubrovnik (foto Sandro Sklepić)

Organizatori Zagreb Burger Festivala, koji stoje i iza Foodbalerke i Fuliranja i nekoliko su sezona sve do zabrane festivala na Zelenoj Potkovi imali stalnu bazu na Strossmayerovu trgu, još će neko vrijeme neizbježno testirati nove lokacije. Dok se Foodbalerka na Tuškancu nije pokazala najboljom opcijom, čini se da je Burger Festival na Trgu Franje Tuđmana pun pogodak. U petak oko osam navečer kolona automobila zakrčila je Ulicu Grada Mainza tražeći parking za festival, a ispred kućica na kojima su se pekli burgeri formirali su se dugački redovi. 

burger-festival-burger-bar

Raspoloženje je bilo entuzijastično, travnjaci oko kućica brzo su se punili dekicama, pivo se neprekidno točilo, a psi su veselo njuškali zrak zasićen mirisma mesa i dima s kamado roštilja.

Ove godine na Zagreb Burger Festivalu nastupa bitno manji broj ugostitelja nego inače. Organizatori kažu da razlog nije samo ograničen prostor, već da neko vrijeme razmišljaju o smanjenju opsega festivala kako bi digli kvalitetu hrane, koja je zbog masovnosti bila počela padati.

Na Burger Festivalu je tako ove godine otvoreno samo devet kućica: El Toro, Brewbites, Burger Bar, Reshetka International, BBQ Hot Yard, dvije gostujuće Guloso iz Dubrovnika i Festina Lente iz Šibenika, te kućice chefova Mate Jankovića i Ivana Pažanina. Ukupno je u ponudi četrdesetak burgera koji su, prema uzorku koji smo probali, ove godine prilično dobri za ovakve uvjete pripreme. 

Nikola Božić s Đuraganom (foto Kult Plave Kamenice)

Najveće iznenađenje je Lamburger šibenske Festine Lente, burger od čiste janjetine, sa slatkom, mirisnom ljetnom domaćom šalšom od rajčica, patliždana i tikvica i ukiseljenim lučicama. Sočno meso, za burger potpuno netipični, delikatni slasni mirisi pečene janjetine i šalše, i hrskave lučice skoro cvjetnih okusa, prije spadaju u gourmet restoran nego na street food festival. U Festini Lente puno očekuju i od Kobaje, burgera napravljenog od mesa njihovih domaćih kobasica.

Dubrovački Guloso također ima potencijalni hit, burger Huncut, s dvije tanke goveđe pljeskavice u pecivu od krumpirova tijesta, dimljenim sirom (kojeg bi trebalo biti 20 posto manje), ukiseljenim jalapeñom, nachosima sa sirom i jednim od najboljih kondimenata na festivalu, ljutom gochujang majonezom (gochujang je korejska pasta od fermentiranog čilija). Ljutina čilija i miris roštilja dobro kontriraju masnim prilozima, a nachosi su duhoviti detalj koji daje teksturu i okus prženih ugljikohidrata koji svaki burger treba. Osim Huncuta, Gulosova kućica radi i Gospar s dubrovačkim poverunima i drniškim pršutom.

burger-festival-sibenik
Lamburger Festine Lente dolazi na svemirskoj tacni (foto Kult Plave Kamenice)

Reshetka International, profesionalni i pouzdani specijalisti za steakove i roštilj iz Varaždinskih Toplica, imaju moćni cheeseburger Đuragan i najbolje pecivo na festivalu, brioš koji za njih peče Kroštula (koji bi ipak trebao bi biti malo gušći jer nestane kad se stisne oko velike pljeskavice.) Đuragan je burger čistog okusa govedine s finim mirisom dima, upotpunjenim s malo sira Varaždinca i smeđeg maslaca; jednostavna receptura, puno znanja, tone okusa.

Burger Crispy Kapula Ivana Pažanina u ideji i izvedbi daleko je ispod najboljih burgera koje smo danas probali i u stvarnosti ne izgleda ni približno kao privlačni burger s kojim se reklamirao u najavi festivala.

Dosta popularni prvoga dana festivala bili su i El Torov Acado Bacon, burger s pečenim paprikama i salsom verde, Brewbitesov Krančito s tortilja čipsom, hrenom i sweet chili umakom, i bacon jalapeño Mate Jankovića. Ne treba propustiti BBQ Hot Yard, projekt koji su Volim ljuto i Spicy Days svojedobno pokrenuli s roštilj majstorom Davorom Šuškovićem poznatijem po blogu za BBQ geekove Davor’s Quadrillage. Šušković na Burger Festivalu osobno peče burgere na velikim Green Egg roštiljima.

Najbolji burger ovogodišnjeg Zagreb Burger Festivala publika će izabrati glasanjem, a pobjednici će biti proglašeni zadnjih dana festivala. Zagreb Burger Festival opušteniji je nego ikad, vrijednost koju posjetitelji dobivaju za visoke festivalske cijene je pristojna, a atmosfera idealna za zadnje trzaje ljeta u gradu. Zagreb Burger Festival na Trgu dr. Franje Tuđmana traje do 19. rujna.

Zagreb Burger Festival

Trg dr. Franje Tuđmana, Zagreb

10. – 19. rujna 2021.

Ponedjeljak-nedjelja 12:00-00:00

ulaz besplatan

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.