Chef riječkog Neba Deni Srdoč u utorak je u Krku, u organizaciji tamošnje gradske Turističke zajednice, priredio večeru posvećenu smokvama. Večera je održana u sklopu krčkih Dana smokava, kojima se obilježava početak pune sezone ovog raskošnog mediteranskog voća još uvijek nedovoljno vrednovanog u jadranskoj gastronomiji.
U restoranu Marina Blue hotela Marina, Srdoč je posvetu smokvama započeo je junećim tartarom s emulzijom od vlasca i ukiseljenim smokvama. Slijedio je oslić u marinadi s odležanim koromačem i ciklom u umaku od naranče i smokava te s majonezom od spiruline. U rižotu od šumskih gljiva i kozica koristio je redukciju smokvi, u fileu slavonske crne svinje glazuru od smokava, dok je desert, čokoladna terina s kremom od vanilije i crumbleom od lješnjaka, poslužen s flambiranim smokvama.
Umjesto da se uime tradicije vječno drže masovnih manifestacija bez osobitog koncepta, turističek zajednice trebale bi više koristiti dobre chefove iz svojih krajeva za afirmaciju sezona i lokalnih sastojaka, po modelu kakav je ovoga tjedna viđen na Krku.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.