Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NEDJELJNI RUČAK KULTA PLAVE KAMENICE Na pečene paprike stavite inćune, bosiljak i kapare

pecene-paprike-incuni
pecene-paprike-incuni

Sezona je pečenih paprika. Koje se u pijemontskoj i britanskoj kulinarskoj tradicijama gotovo redovito serviraju s inćunima. BBC-jev Good Food tako preporučuje malo elaboriraniji recept, u kojem se paprike dvaput peku: prvi put same, a drugi put napunjene inćunima, rajčicama, ružmarinom i češnjakom. Problem je tog recepta što se inćuni rastope.

U hrvatskim se regionalnim kuhinjama pečene paprike gotovo nikad ne poslužuju s inćunima niti se, uostalom, tretiraju kao glavno jelo, nego kao salata/prilog uz roštilj i drugo pečeno meso. Recept koji predlažemo funkcionira kao obilni ali razmjerno lagani ljetni ručak, prepun divne slatkoće pečenih paprikapomiješane s umamijem inćuna i parmezana.

Pečene paprike s inćunima

Sastojci za četvero

  • 6 većih crvenih rogova
  • 12 inćuna iz ulja 
  • 12 crnih maslina s košticama
  • 1 žlica malih kapara
  • parmezan ili Latusov Veli Jože
  • svježi bosiljak
  • pikantno maslinovo ulje
  • bolji balsamico
  • svježi bosiljak
  • sol i papar

Stavite paprike u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva, pokapajte ih s malo ulja pa pecite dok ne pocrne. Prebacite ih u plastičnu vrećicu, pa ih poslije petnaestak minuta pažljivo ogulite. Probajte sačuvati što više soka koji će iz njih curiti.

U pećnici na desetak minuta zapecite i masline.

Paprike složite na veliki tanjur. Posolite i popaprite. Inćune ocijedite, pa stavite po dva inćuna na svaku papriku, jedan preko drugog tako da formiraju slovo iks. Između inćuna stavite dvije masline.

Paprike pospite s nekoliko kapara, pa na njih grubo naribajte parmezan: inćuni i parmezan zapravo se izvrsno slažu, usprkos predrasudi da ribe ne vole sir.

Napravite dresing; u pikantno, vrhunsko ekstradjevičansko maslinovo ulje dodajte sok od paprika i malo dobrog balsamica.

Prelijte paprike, ali nemojte pretjerivati s dresingom: ne želimo dobiti juhu od paprika. Stavite paprike u hladnjak na barem sat vremena da se mariniraju.

Prije serviranja pospite fino sjeckanih svježim bosiljkom. Ako paprike upiju puno dresinga, za stolom dodajte još par kapi ulja.

Pečene paprike s inćunima jedite s hrskavim bijelim baguetteom.

Uz ovo najljetnije jelo na svijetu, bilo bi optimalno piti neki relativno suhi rizling poput Tomčevog ili Korakovog, ili sauvignon blanc poput Galićevog ili Bolfanovog, jer sauvignon često sadrži arome paprika.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.