Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

STRESOVI MLADIH KONOBARA U Rovinju i Vodnjanu naišli smo na dvije vrlo mlade konobarice koje se boje svog posla

konobarica-maska

U četvrtak navečer, prije večere u Tekki, sjedili smo u sjajno uređenom baru luksuznog rovinjskog hotela. Vrlo ljubazna i vrlo mlada konobarica nije razumjela što smo tražili,M kad smo pitali za craft pivo, jer nije znala što znači termin craft pivo, pa nam je počela nabrajati sva piva koja imaju, na čelu s Ožujskim. Nije nam smetalo. Naprotiv. Vidjelo se da ta djevojka, koja ne može imati više od dvadeset, želi profesionalno i dobronamjerno raditi svoj posao ali je nitko nije imao vremena istrenirati. Ona naprosto nije profesionalka ugostiteljskog biznisa i pod vidljivim je stresom zbog toga što ne zna mnogo o svom poslu.

Dan kasnije sjedili smo u jednoj popularnoj krčmi u Vodnjanu. Posluživala nas je još mlađa djevojka, koja izgleda kao da je došla iz drugog ili trećeg razreda gimnazije. Ovaj put narudžba je bila puno jednostavnija: Jack Daniel’s, Zero Cola i puno leda. Konobarica ni to nije uspjela zapamtiti iz prvog pokušaja, pa je zamolila da ponovimo. Ponašala se kao da joj je očigledno neugodno, a nama je bilo neugodno što je njoj neugodno.

Ovakve su situacije, u hotelu s pet zvjezdica i u krčmi na cesti, posljedica nedostatka profesionalne radne snage, pa konobarske poslove obavlja doslovno bilo tko, uglavnom u jako mladoj dobi.

Ti su premladi ljudi pod strašnim stresom, jer su u svojim tinejdžerskim i ranim adolescentskim godinama ionako prirodno hipersenzibilni, a k tome zaista nemaju gdje naučiti posao koji rade i to usred visoke turističke sezone.

Ove male vinjete ne vode prema pozitivnom zaključku. Naprosto, hrvatsko tržište radne snage u hotelijerstvu i ugostiteljstvu dosegnulo je samo dno, a potrošači su zapravo manje žrtve od djevojaka i mladića koji su gurnuti u težak radni proces o kojem ništa ne znaju.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.