“Ovo je možda najbolji sauvignon koji smo dosad napravili,” rekao nam je u četvrtak popodne ugledni dalmatinski enolog Slaven Jeličić, koji već dugo godina organizira i vodi proizvodnju grožđa i vina za kuću Galić iz Kutjeva.
“Mislim da se puno toga poklopilo. Prvo, 2020. je bila odlična berba. Drugo, naši vingoradi sauvignona ulaze u petnaestu godinu, što znači da loze sada daju zaista vrhunsko grožđe. Treće, brali smo možda stupanj ili dva zrelije grožđe nego inače. Nismo izgubili na svježini, a dobili smo na zrelosti i tijelu. I četvrto, cijela berba odrađena je u samo tri dana, a vino je fermentiralo s našim a ne industrijskim kvascima,” objašnjavao je gospodin Jeličić. Rezultat je zaista prilično impresivan.
Galićev Sauvignon prvi smo put recenzirali prije šest godina. Svidjeli su nam se elegancija, vibrantnost i jake arome pokošene trave bazirane na tijolima.
Najnoviji Galićev Sauvignon mnogo je kompleksnije vino; uz naglašeno zelene aromatske elemente ono sadrži i dosta bazge, dok okus završava gotovo čistom, lako prepoznatljivom marakujom. Tijelo je punije nego u prethodnim godinama, a onaj eluzivni osjećaj dobrog sauvignona, koji vam vibrira na nepcu, zaista je privlačan.
Zadnjih smo godina bili dosta uvjereni kako se najbolji sauvignoni proizvode ili u Bregovitoj Hrvatskoj, Korak (Bolfan, Koščak) ili u Istri (Matošević, Radovan). Međutim, ovaj kristalno čisti Jeličićev sauvignon vratio je Kutjevo u vrh hrvatske scene jednog od najtraženijih restoranskih bijelih vina.
Prije Sauvignona iz 2020. godine probali smo Graševinu iz iste berbe, koja se također razlikuje od donedavno dominantnog hrskavog stila Galićevih mladih vina. U prethodne dvije berbe Slaven Jeličić počeo je bildati Galićevu Graševinu manjim postocima maceriranih vina.
Nova Galićeva Graševina sadrži čak trideset posto maceriranog vina, a grožđe se bralo na višim razinama zrelosti nego u prethodnim berbama. Stoga je nova Galićeva graševina puna aroma i okusa krušaka i žutog ljetnog voća, s bitno manje zelenih elemenata nego prije tri ili četiri godine.
Tijelo je također punije, no svježina kao Jeličićev trademark nije izostala: Galićeva Graševina iz 2020. godine atraktivna je kombinacija svježine i klasične punoće velikih kutjevačkih graševina.
Naposljetku, među mladim smo vinima na trosatnom kušanju u Kutjevu probali i novi Rose, koji je trenutno najtraženije Galićevo vino, kao što to i treba biti usred ljeta. Slaven Jeličić jedan je od prvih hrvatskih enologa koji je počeo proizvoditi potpuno suhi rose blijede, elegantne boje.
Novi Galićev Rose prepun je šumskih jagoda, brusnica i malina, s opakom kiselinom, koje ga čini svježim poput pjenušca. Riječ je, definitivno, o jednom od najmodernijih hrvatskih rosea. Kasnije smo još probali selekciju dalmatinskih Galićevih vina, među kojima definitivno iskače mladi Babić Fjaka, kao i jedan 45 mjeseci odležani pjenušac, o čemu ćemo izvijestiti u idućih nekoliko dana.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.