Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Evo zašto se odluka da kafići i dalje ne mogu raditi u zatvorenim prostorima, koliko god bila nepopularna, zapravo može opravdati

korona-maske-kafici

Nacionalni stožer i hrvatska Vlada donijeli su čitav niz štetnih, pogrešnih, politikantskih a katkad i neobično glupih odluka. Danas je potpuno jasno da su lockdowni i otvaranja bili pogrešno tempirani pa je lani zbog krivog modela otvaranja, turstička sezona završila 21. kolovoza, čime je Hrvatska izgubila barem milijardu eura.

Ove godine zbog kašanjenja s lockdownima tijekom drugog i trećeg vala, turistički čarteri i dalje  ne smiju slijetati u Split i Dubrovnik; booking u Dalmaciji bio je sve do prije sedam dana prilično katastrofalan. Nadalje, hrvatska vlada zaista nije učinila dovoljno da bi pomogla ugostiteljskoj industriji. Sama činjenica da se u zadnjih godinu dana zatvorilo više od 1300 lokala, uključujući i niz restorana u centru Zagreba, najbolje govori o nedostatnosti Vladine politike potpora za ugostiteljski sektor. Međutim, Vlada i Stožer nisu u krivu, kad je riječ o današnjoj odluci da se kafićima ne dopusti i rad u zatvorenim prostorima. Evo zašto.

Pošto je 1. ožujka, usred žestoke pandemije, odlučeno da ugostiteljski objekti smiju raditi na terasama, velika većina kafića, barem u Zagrebu, istoga je dana počela kršiti sve epidemiološke mjere. Usprkos tisuću do dvije novozaraženih i pedeset do devedeset umrlih dnevno, zagrebački su se kafići ponašali kao da korona ne postoji. Terase su se pretvorile u šatore zagrađene ceradama, a stolovi su se postavljalii jednako zgusnuto kao da nikad nismo čuli za epidemiju.

Osobno smo vidjeli, i to na vrlo mnogo najproemtnijih lokacija poput Green Golda i njegovih obližnjih poslovnih zgrada, da gosti više manje sjede jedni na drugima, da se ne poštuju minimalni razmaci, nošenje maski, a kamoli otvorenost “terase” s tri strane. U ono su vrijeme, krajem zime i početkom proljeća, kafići su vrlo vjerojatno mogli biti izvori širenja epidemije.

Vlada je tolerirala takvo stanje, jer je državnom proračunu trebalo što više fiskaliziranih računa.

Razumijemo, nadalje, da svaki vlasnik kafića želi preživjeti i da će učintii sve što može da preživi.

I to je u redu. 

Međutim, vlasnici kafića vrlo dobro znaju da većina njih već tri mjeseca krši epidemiološke mjere, za razliku od restorana, koji su ih mahom poštovali (premda ima i suprotnih primjera). S obzirom na činjenicu da je Vlada mjesecima tolerirala brutalno i donedavno zaista opasno kršenje epidemioloških mejra u kafićima, vlasnici kafića danas se ne bi smjeli žaliti na “segregaciju”, nego bi trebali biti sretni što ih inspekcije nisu masovno zavarale i kažnjavale, zašto je bilo bezbroj povoda. Trebali bi, također, biti dovoljno strpljivi da pričekaju sredinu lipnja.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.