Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Nova Nerica vjerojatno je najkompleksnije vino koje je Jakša Krajančić dosad napravio

nerica-FB

Prije pet ili šest godina Jakša Krajančić artikulirao je novi stil pošipa, kojem su glavne značajke bile čistoća okusa i aroma, i svježina posve netipična za sve dosadašnje pošipe. Krajančić je napravio čisto i svježe dalmatinsko bijelo vino, koje je odmah postalo bestseller a usput je dobilo i Decanterovu zlatnu medalju.

Tako je pošip Nerica postao najvažniji i najutjecajni pošip u modernom razdoblju hrvatske vinske proizvodnje, stvarajući novi žanr pošipa.

S berbom 2019. Neričin se stil počeo mijenjati: Nerica iz 2019. godine bila je mnogo južnija, toplija i ponešto deblja od svojih prethodnica, ali još vijek šarmantno svježa. Nerica iz 2020. otišla je korak dalje.

Nerica iz nove berbe koju smo jučer probali, izgubila je sve zelene elemente svojih prethodnica i pretvorila se u punokrvno južnjačko bijelo vino, napravljeno od vrlo zrelog ali ipak ne prezrelog grožđa.

nerica-ID

S druge strane, Nerica iz 2020. uzorno je svježa. Radi se o uvjerljivo najkompleksnijem, a vjerojatno i najboljem Krajančićevu pošipu do danas, koji ujedinjuje dvije ključne osobine vrhunskih bijelih vina: zaista optimalno zrelo grožđe, i onaj specifičan osjećaj vibrantnosti i svježine koji čini vino živim.

Nova je Nerica na nosu puna aroma zrelog žutog voća i citrusa, s ponešto tropskih elemenata koji idu sve do manga i s blagim cvjetnim podtekstom. Okus je višeslojan, slastan opet pun zrelog voća, sladak po voću, blago gorak po bademima i veoma kompleksan.

Završetak je dug i i svjež, s lijepim osjećajem čiste voćne slatkoće, ali i sa savoury elementima . Nova je Nerica trijumf modernog terroirskog vina: ona je nepogrešivo dalmatinska i korčulanska, ali bez mana koje uobičajeno vežemo uz dalmatinska bijela vina.

Gastropreporuka Ovo raskošno bijelo vino bilo bi najbolje piti uz jastoge i škampe. U manje skupom svijetu, svakako ga probajte uz bijelu ribu s gradela, sushi i tempuru, jakovske kapice ili carpaccio i tartar od bijele ribe.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.