
Upravo počinje puna sezona kućnog roštilja. Mediji su prepuni reklama za sve moguće meso s roštilja, od kojih su neke prilično duhovite, poput lanjskog i preklanjskog Picassa PIK-a Vrbovec. Pivovare, osobito one velike, također se nadaju rastu prodaje, a ni vinarije kao ni proizvođači mineralnih voda, ne bi smjeli proći posebno loše.
Svi volimo zapaliti roštilj u vrtu, dvorištu, na pilniku, kraj vikendice, pa čak i na običnom malom balkonu stambene zgrade. Tek pečeno meso s roštilja naprosto je neodoljivo. U ovom se članku ne želimo upuštati u gastronomske nijanse pečenja mesa na roštilju. Ali , mislimo da vam ovih pet jednostavnih pravila za kućno roštiljanje može pomoći.
Nemojte kupovati gotove ćevape i pljeskavice. Sve mljeveno meso s roštilja bit će bolje ako ga napravite sami. Naprosto, zamolite mesara da vam samelje govedinu, teletinu, svinjetinu, što god želite, pa sami umijesite pljeskavice, uštipke, ćevape… Jedino morate paziti da u mesu imate minimalno 25 posto ukupne masnoće.
Dim i vruča rešetka/ploča ukrašavaju i pojačavaju okus mesa. Nemojte ga pokrivati s previše začina. U mljeveno meso stavljamo samo sol, oko dva posto od ukupne količine, i crni papar. Sve druge sastojke, od svježih ljutih feferona do mladog luka, servirajte posebno. Po mogućnosti zapečene na roštilju.
Kućni roštilj zaista ne traži mjesec dana odležani ribeye , pa čak ni obični biftek. Roštilj poboljšava svako meso, pa bi bilo zgodno maksimalno koristiti njegovu gastronomsku demokratičnost. Na roštilju, uz mljeveno meso, pecite svinjske krmenadle, vratinu, kobasice, teleće kotlete, pileće batke, zabatke i krila, pa čak i pileća prsa. Sve će to meso, uz malo mariniranja, doslovno propjevati. O povrću da ne govorimo.
Ako je već često niste pekli na roštilju, nemojte se upuštati u eksperimente. Bijela riba ima delikatno meso, a pojedine vrste i veoma osjetljivu kožu. Ako niste sasvim sigurni da znate ispravno ispeći bijelu ribu na roštilju, ne bacajte novac. Ni velik broj restorana ne zna ispeći ribu na gradelama. Želite li peći ribu, nabavite skušu, malo veće srdele, steakove tune ili palamidu. Dagnje su također izvrsne za roštilj. O jakovskim kapicama da ne govorimo.
Druženje uz roštilj mora biti opušteno i neformalno. Dakle, u dvorište nećete nositi Riedelove čaše, niti ćete uz roštilj dekantirati vino. Kupite vina koja nisu skuplja od 50 do 60 kuna za buteljku, s tim da bag in box može sjajno funkcionirati a gotovo ništa ne košta. U svakom slučaju , izbjegavajte one grozne plastične demižonke. Kad je riječ o pivu, IPA svojom voćnom gorčinom perfektno ide uz razna mesa s roštilja.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.