Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

5 jednostavnih pravila za uspjeh vašeg svibanjskog roštilja

rostilj

Upravo počinje puna sezona kućnog roštilja. Mediji su prepuni reklama za sve moguće meso s roštilja, od kojih su neke prilično duhovite, poput lanjskog i preklanjskog Picassa PIK-a Vrbovec. Pivovare, osobito one velike, također se nadaju rastu prodaje, a ni vinarije kao ni proizvođači mineralnih voda, ne bi smjeli proći posebno loše.

Svi volimo zapaliti roštilj u vrtu, dvorištu, na pilniku, kraj vikendice, pa čak i na običnom malom balkonu stambene zgrade. Tek pečeno meso s roštilja naprosto je neodoljivo. U ovom se članku ne želimo upuštati u gastronomske nijanse pečenja mesa na roštilju. Ali , mislimo da vam ovih pet jednostavnih pravila za kućno roštiljanje može pomoći.

1. Meso pripremite sami

Nemojte kupovati gotove ćevape i pljeskavice. Sve mljeveno meso s roštilja bit će bolje ako ga napravite sami. Naprosto, zamolite mesara da vam samelje govedinu, teletinu, svinjetinu, što god želite, pa sami umijesite pljeskavice, uštipke, ćevape… Jedino morate paziti da u mesu imate minimalno 25 posto ukupne masnoće.

2. Budite škrti sa začinima

Dim i vruča rešetka/ploča ukrašavaju i pojačavaju okus mesa. Nemojte ga pokrivati s previše začina. U mljeveno meso stavljamo samo sol, oko dva posto od ukupne količine, i crni papar. Sve druge sastojke, od svježih ljutih feferona do mladog luka, servirajte posebno. Po mogućnosti zapečene na roštilju.

3. Ne trošite previše novca na meso

Kućni  roštilj zaista ne traži mjesec dana odležani ribeye , pa čak ni obični biftek. Roštilj poboljšava svako meso, pa bi bilo zgodno maksimalno koristiti njegovu gastronomsku demokratičnost. Na roštilju, uz mljeveno meso, pecite  svinjske krmenadle, vratinu, kobasice, teleće kotlete, pileće batke, zabatke i krila, pa čak i pileća prsa. Sve će to meso, uz malo mariniranja, doslovno propjevati. O povrću  da ne govorimo.

4. Izbjegavajte bijelu ribu

Ako je već često niste pekli na roštilju, nemojte se upuštati u eksperimente. Bijela riba ima delikatno meso, a pojedine vrste i veoma osjetljivu kožu. Ako niste sasvim sigurni da znate ispravno ispeći bijelu ribu na roštilju, ne bacajte novac. Ni velik broj restorana ne zna ispeći ribu na gradelama. Želite li peći ribu, nabavite skušu, malo veće srdele, steakove tune ili palamidu. Dagnje su također izvrsne za roštilj. O jakovskim kapicama da ne govorimo.

5. Nemojte se razbacivati skupim pićima

Druženje uz roštilj mora biti opušteno i neformalno. Dakle, u dvorište nećete nositi Riedelove čaše, niti ćete uz roštilj dekantirati vino. Kupite vina koja nisu skuplja od 50 do 60 kuna za buteljku, s tim da bag in box može sjajno funkcionirati a gotovo ništa ne košta. U svakom slučaju , izbjegavajte one grozne plastične demižonke. Kad je riječ o pivu, IPA svojom voćnom gorčinom perfektno ide uz razna mesa s roštilja. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.