Na Kvarneru su svi nehotelski restorani zatvoreni, dok česte promjene vremena ometaju rad istarskih restoranskih terasa. Što znači da vam se može dogoditi da tijekom vikenda na moru smijete jesti jedino u hotelima.
Što opet znači da je odabir hotela postao važniji nego ikad. Evo našeg izbora dobrih do vrhunskih hotela na sjevernom Jadranu s ozbiljno dobrim restoranima. Na listi nema ni jednog otočkog hotela, zato što vremenska prognoza za vikend nije sklona putovanjima trajektom.
Cap Aureo, smješten na najvišem katu jednog od najboljih hrvatskih hotela, restoran je originalne, lokalno nadahnute moderne visoke kuhinje . Chef Jeffrey Vella tehnički je ravan mnogim velikim svjetskim kuharima. Večera u Cap Aureu čisti je gastronomski spektakl.
San Rocco je pouzdani fine dining restoran s izvrsnom poslugom. U San Roccu, i u restoranu i u hotelu i u baru, zaista vole i poštuju goste. Hrana je izrazito sezonska, a vinska lista spada među bolje u Istri. Obitelj Fernetich, vlasnici San Rocca, trebala bi držati predavanja o ugošćavanju i hotelijerstvu.
Najbolji opatijski hotel ima restoran koji ujedinjuje moderni lokalni fine dining s izvrsnim i originalnim sushijem, i jako dobrim vinima. Pogledi s terase i iz restorana dramatično su lijepi. Chef Tino Sinožić koji radi za Navis od petnaeste godine, izrastao je u jednog od vodećih hrvatskih kuhara mlađe srednje generacije. Preporučujemo Sinožićeve proljetne varijacije na temu škampa i šparoga.
San Canzian kraj Buja nauzbudljivije je uređeni istarski hotel. U restoranu Luciano od ovog proljeća kuha veliki Dino Galvagno, jedan od najvažnijih hrvatskih chefova 21 stoljeća. Meni je ultralokalan; skoro svi dobavljači hrane nalaze se oko pola sata vožnje od hotela.
Ikador je, dakle, najluksuzniji hotel na sjevernom Jadranu. Ikador Opatijskoj rivijeri donosi dodir Monte Carla. Lokalni chef Dino Knežević poštovatelj je klasičnih kuharskih postupaka, pa tako demi glace kuha skoro dva dana, baš kako treba. Knežević klasične i neke moderne kulinarske tehnike udružuje s lokalnim povrćem i ribom, ali i sa svjetskim delikatesama poput japanske govedine.
Peteani je korektan hotel u jednom od ljepših istarskih gradova, s jako hvaljenim restoranom koji se bazira na modernoj interpretaciji tradicionnalne istarske kuhinje.
Spinnaker, smješten u hotelu Riviera na porečkoj Rivi, dobar je primjer gastronomskog bistroa. Spinnaker ne drži najluskuznije sastojke niti se želi baviti visokom kuhinjom. Ali ondje se zaista dobro i kompetentno kuha. Profesionalno gledajući, riječ je o naboljem porečkom restoranu.
Bevandine su sobe izrazito luksuzne i dobro uređene. Restoran je također sjajno dizajniran, a vinska lista spada među najkompetentnije na Kvarneru i šire.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.