Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Louis Jadot, jedna od najvažnijih burgundskih vinskih kuća, vratila se u Hrvatsku

jadot-couvent

Vina Louisa Jadota učila su nas Burgundiji. Prvi Puligny Montrachet koji smo ikad probali, prije skoro trideset godina, bio je Jadotov premier cru Champ Gain iz 1988. Toliko nam se sviđao da je u prvoj polovici 90-tih usprkos razmjerno visokoj cijeni postao naše redovito vino za Božiće, Nove godine i rođendane. Nikad prije nismo kušali ništa slično.

Jadotov Clos Vougeot bio je pak impresivan uvod u burgundski pinot noir. Jadotova vina nismo morali piti u inozemstvu. Vinotrade obitelji Dusper bio je prvi Jadotov zastupnik za Hrvatsku, Jadotove su se buteljke u Vinotradeovim vinotekama mogle kupovati do ranih 2000-tih.

Desetak godina kasnije zastupništvo za kuću Jadot preuzela su Dobra vina, pa smo među ostalim mogli uživati uz izvrsnim Corton Charlemagneima iz 2009. i 2010.

Kad su se Dobra vina prije nekoliko godina zatvorila, Jadot je nestao s hrvatskog tržišta dok ga nedavno nije počeo distribuirati sve agilniji zadarski Atrox, tvrtka koja uvozi i šampanjce Pierre Peters, Agrapart, Drappier, Leclerc Briant i Pol Roger.

jadot-jacobins

Povratak Louisa Jadota zbog dva je razloga važan događaj za hrvatsku vinsku scenu. Prvo, radi se o jednoj od najvažnijih burgundskih kuća, koja je bila u obiteljskom vlasništvu od samog osnutka 1859. godine. Nakon što je1986. vinariju i poslovne operacije kupio američki gigant Kobrand, vinogradi su ostali u vlasništvu obitelji Jadot i Gagey.

Louis Jadot danas proizvodi oko 150 različitih viina, uključujući bezbroj premier crua i mnogo grand crua. Kuća raspolaže s oko 270 hektara vinograda i ima niz stalnih ugovora o otkupu s burgundskim vinogradarima.

Drugo, vina poput Jadotovih prilično su neophodna restoranskim vinskim kartama. Ozbiljan restoran teško si može dopustiti da ne drži bar nešto burgundskih vina. Problem je, međutim, u tome što su burgundska vina jako skupa pa se teško prodaju.

Jadotova početna vina Couvent des Jacobins Bourgogne Blanc i Bourgogne Rouge, vrlo su dostupna (cijena za ugostitelje iznosi 110 kuna) a istodobno predstavljaju relevantan uvod u svijet burgundskih chardonnaya i crnih pinota.

Ovih smo dana probali bijeli Couvent des Jacobins iz 2019. koji se uglavnom priozvodi od chardonnaya s Cote d’Or, uz dodatak nešto grožđa iz Maconnaisa.

Vino je svježe ali kremasto, s puno zrelog voća i diskretnom, laganom vanilijom koja govori o preciznoj, dobro pogođenoj uporabi hrasta, s linearno širokom teksturom i dugim aftertasteom za burgundac tako niskog ranga cijene.

Couvent des Jacobins primjer je ultraprofesionalnog, stilski preciznog bijelog burgundca koji predstavlja prvi korak prema premier cru i grand cru vinima Cote de Beaune.

Atrox je, naravno, uvezao i niz drugih Jadotovih vina, uključujući jedan Chassagne Montrachet i jedan Santenay (crni Santenay zna biti izvrsna vrijednost za novac).

Sasvim je vjerojatno da će se buteljke s etiketama Louisa Jadota uskoro proširiti hrvatskim restoranima, hotelima i barovima.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.