Nova generacija chefova definitivno je preuzela vidljivo i značajno mjesto u hrvatskoj restoranskoj industriji. Radi se o kuharima o kojima se godinama pisalo da su još mladi i jako talentirani.
U stvarnosti, ti kuhari još jesu mladi, ali je o njima bespredmetno govoriti kao o talentima koji dolaze. Oni su već dugo tu jer godinama obavljaju najodgovornije poslove i velikim dijelom vode hrvatsku gastronomsku scenu.
Uglavnom su još u dvadesetim godinama, a iza sebe imaju Michelinove zvjezdice i/ili puno dobrih recenzija i zadovoljnih gostiju. Zato ih se sada ih treba tretirati kao zrelu, središnju generaciju hrvatske kuharske scene.
Evo, dakle, liste zrelih ljudi koji su po godinama još relativno mladi, ali u su profesionalno gledajući uspješni veterani ambicioznog restoranskog kuhanja.
Matija Bogdan ima 29 godina, briljantnu inozemnu karijeru u Ledburyju, jednom od najboljih europskih restorana, i goleme zasluge za preporod Mana koji se prije njegova dolaska doimao dosadno i zastarjelo. Matija Bogdan danas je jedan od najprofesionalnijih hrvatskih chefova.
Filip Horvat još nije ni blizu tridesetom rođendanu, a iza sebe ima Esplanadu, Petu četvrtinu, gastronomski bistro Ab Ovo i Theatrium, zamišljen kao ultimativni fine dining koji se, međutim, morao prilagoditi epidemijskom vremenu.
Deni Srdoč u kasnim je dvadesetim godinama. Prije dvije godine Draga di Lovrana, gdje je bio glavni chef, dobila je Michelinovu zvjezdicu, zatim je Srdoč zastupao Hrvatsku na međunarodnom natjecanju S.Pellegrino Young Chef, da bi sada preuzeo odgovornost za fine dining restoran prvog riječkog luksuznog hotela koji bi se trebao otvoriti za mjesec dana.
Matija Bregeš iza sebe ima Michelinovu zvjezdicu za Boškinac, te stažiranje u nekima od najboljih svjetskih restorana poput Azurmendija i Geraniuma. Pred Bregešom je golemi zadatak da pokuša revitalizirati zagrebački Baltazar, svojedobno jedan od najpopularnijih hrvatskih restorana.
Bruno Vokal bio je sous chef u Michelinovom 360 u Dubrovniku, da bi postao glavni chef zagrebačkog Noela, gdje treba obraniti Michelinovu zvjezdicu. Kolege Vokala smatraju jednim od najdarovitijih hrvatskih kuhara.
Tino Sinožić i fizički je i profesionalno odrastao u opatijskom Navisu. Prije nekoliko godina bio je talentiran i željan učenja. Danas je kompetentni profesionalac koji vodi jedan od najboljih kvarnerskih restorana.
Matija Jagić, koji upravo uspostavlja prvi fine dining restoran u povijesti zagorskog ugostiteljstva, kuhao je s Rudijem Štefanom i Anom Roš, a Zagrepčane je oduševio dok je vodio kuhinju bistroa Brokenships.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.