
Otac i sin Badurina ovih su nas dana obavijestili da su otvorili terasu. Još je mnogo važnije da restoran Badi ove godine slavi 35. rođendan. Umag redovito posjećujemo od 1991. Badi je uvjerljivo najbolji restoran koji je od tada do danas radio na području Umaga.
Badi je, ustvari, jedini restoran u tom dijelu Istre koji možemo preporučiti gostima s malo serioznijim gastronomskim ambicijama. Što Badi čini posebnim? Prvo, izvrsni sastojci iz mora i sezonski pristup povrću. U Badiju smo jeli rakove, ribe i školjke koji se kvalitetom mogu uspoređivati s uskim krugom vodećih hrvatskih ribljih restorana.
Drugo, osviješteno minimalistički pristup kuhanju. Badi se u zadnjih nekoliko godina koristi modernim kulinarskim tehnikama, ali su te tehnike podigrane i uvijek, baš kao u slučaju Navisova chefa Tine Sinožića, u funkciji isticanja kvalitete glavnih sastojaka.
I treće, Badi ima hrabru i nekonvencionalnu vinsku kartu, koja uključuje biodinamičke šampanjce poput Drappierovih, kao i važna istarska vina, i to prije nego što su postala mainstream: ondje smo, primjerice, prvi put pili Damjanićev Clemente Blanc, godinu ili dvije prije nego što je to vino osvojilo sva moguća međunarodna zlata. Obitelj Badurina spada i veoma malobrojne, profesionalno uzorne hrvatske restoratere. Stoga je sasvim vjerojatno da će Badi dočekati i pino viši rođendan od trideset i petog.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.