
Prije skoro dvije godine doputovali smo u Kopenhagen da bi večerali u Nomi. Spavali smo u genijalnom, ozbiljno luksuznom i ne baš skupom hotelu 71 Nyhavn, a ispod našeg prozora bio je usiden veliki crni jedrenjak. Nyhavn je hipsterska četvrt glavnog grada Danske, s bezbroj restorana, kafića, galerija i striptiz barova.
[adsense_content_v2]
Par kuća od našeg hotela naišli smo na restorančić specijaliziran za smørrebrød. Sendviči s haringama i lososom i danas spadaju među najukusnije koje smo dosad probali, ne samo zbog prvorazredne ribe, nego zbog fantastičnog, teškog, ultraukusnog tamnog kruha na kojem su se servirala sva jela u tom lokalu. Kruh u najrazvikanijoj kopenhaškoj pekarnici Hart Bageri, doduše, nismo probali jer je gužva bila prevelika da bismo čekali.
Rye Royal, kruh koji smo danas kupili u Bread Clubu u Vlaškoj, podsjetio nas je na one genijalne sendviče iz bistroa Kompasset u Nyhavnu. Rye Royal je težak i vlažan, ekscentrično gust i prepun okusa na kakve nismo navikli ni u hrvatskim zanatskim pekarnicama.
Rye Royal proizvodi se od 80 posto raženog brašna, sa sjemenkama lana i suncokreta. Korica nije samo hrskava nego doslovno oštra, dok je sredina čvrsta, ravnomjerno mekana, s puno tamnih, gotovo zemljastih nijansi.
Riječ je o daleko najboljem, najautoritativnijen kruhu što ga je Bread Club dosad ispekao. Jeli smo ga uz divlji dimljeni losos s kremom od milerama, svježeg hrena i vlasca, što nas je sve na par sekundi vratilo u Skandinaviju. Rye Royal nije jeftin: kruh od 800 grama košta 30 kuna. No, definitivno vrijedi taj novac.
Ilustracija/Bread Club Instagram
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.