Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ovaj kardiolog svoje rafinirano marokansko maslinovo ulje na YouTubeu prodaje za 1200 kuna po litri

doktor-ulje

Kao da proizvođači vrhunskih maslinovih ulja nemaju dovoljno nelojalne konkurencije, na YouTubeu se pojavio jedan od drskijih pokušaja koje smo dosad vidjeli. Steven R. Gundry, kardiolog s praksom na Beverly Hillsu, reklamom na YouTubeu svoje marokansko maslinovo ulje ljudima uvaljuje za 200 dolara po litri.

[adsense_content_v2]

Video počinje uobičajenom senzacionalističkom rečenicom: “Jeste li znali da vam maslinovo ulje iz vašeg lokalnog dućana čini više zla nego dobra?”  Slijede tvrdnje da ulje dr. Gundryja sadrži više polifenola od bilo kojeg drugog ulja na tržištu”, da masline dolaze s marokanskog imanja na kojemu pustinjska klima maslinama izaziva stres na koji one odgovaraju “proizvodnjom više hidroksitirosola nego bilo koje masline na svijetu” (riječ je o molekulama u maslinovu ulju koje imaju neka antikancerogena svojstva).

Dr. Gundry tvrdi i da njegovo ulje “vraća mladenačku vitalnost bez obzira na životnu dob” i nekoliko puta ponavlja kako njegovo ulje ima “30 puta više polifenola od bilo kojeg drugog.” U svojoj prilično bezočnoj reklami Gundry se ipak donekle ogradio, barem pravno, pa svoje ulje ni u jednom trenutku ne uspoređuje s ekstradjevičanskim maslinovim uljima nego koristi izraz “tradicionalna”, dakle referira se na rafinirana ulja koja nemaju ni djelić fenolnog sadržaja ekstradjevičanskih ulja. Što cijenu od 200 dolara po litri koju traži za svoje ulje čini još sumanutijom, posebno kad se uzme u obzir da marokanska ulja u pravilu ne postižu veću cijenu od četiri dolara po litri.

gundry-ulje

Kad su ga pitali kakvo je njegovo ulje u usporedbi s ekstradjevičanskim, Gundryjev PR agent je odgovorio da “nisu testirali ekstradjevičanska ulja trećih proizvođača pa ne mogu dati usporedbu.”  Ali zato kupcima preporučuju da troše najmanje litru maslinovog ulja tjedno “kako bi smršavili, ojačali zdravlje srca, dobili golemu energiju, podmazali zglobove i dobili blistavu kožu.”  

Olive Oil Times je Gundryjevo ulje dao na kušanje međunarodnog panelu certificiranih kušača maslinovih ulja. Kao što je poznato, zbog tehnoloških mogućnosti muljanja i nedovoljno čvrstih pravila deklariranja, stručno kušanje maslinovih ulja smatra se najčvršćim kriterijem ocjenjivanja kvalitete.

Panel je Gundryjevo ulje kategorizirao kao lampante. Lampante znači da ulje nije za konzumaciju. Jedan od kušača u bilješkama je zapisao: “jedno od najgorih ulja koja sam ikad ocjenjivao, jako užeglo i bez ikakvih pozitivnih atributa.”  Kušači sumnjaju da Gundry prodaje rafinirano ulje s aditivima koji omogućuju da na ulje na testiranju pokaže visoku razinu polifenola. Na stražnjoj etiketi piše da je ulje ekstradjevičansko, ali na prednjoj je označeno samo kao ulje bogato polifenolima. Na Gundryjevoj web stranici prodaje se još jedno ulje, Chef’s Select, iz istih marokanskih maslinika, označeno kao ekstradjevičansko ali 75 posto jeftinije od Ulja bogatog polifenolima. Gundry je to objasnio “odsustvom hidroksitirosola”,opet besmislena tvrdnja jer svako ekstradjevičansko ulje ima bar nešto tih molekula.

Ovakvi pokušaji prevare nažalost nisu rijetkost u maslinarskoj industriji. Susrećemo se s njima svaki dan, na policama lokalnih supermarketa koji uz neka od najboljih ulja na svijetu koja dolaze iz istarskih maslinika drže ulja od trulih afričkih i marokanskih maslina miješana s rafiniranim uljima, jednako i legalno deklarirana kao ekstradjevičanska.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.