
“Ovo je zlato oceana. Za mene ne postoji finija hrana. Škampe morate pripremati najjednostavnije što možete, jer njima ne treba elaborirano kuhanje,” euforično je pričao James Martin u sinoćnjoj epizodi serije Great British Adventure, snimljenoj 2017. godine, koja se upravo reprizira na 24Kitchen.
Martin je u nekom primorskom selu u Irskoj izvlačio škampe iz vrša, pa ih je pekao na roštilju i kuhao u običnoj vodi, bez bilo kakvog temeljca. Neki su škampi bili golemi, neki malo manji, Martin je stalno govorio o tome kako se ove lijepe rakove nipošto ne smije prekuhati ili prepeći i kako su oni toliko ukusni, delikatni i općenito veličanstveni da im uopće nisu potrebni nikakvi začini osim, možda, par kapi limuna.
Martin je, naravno, izgovarao isključivo riječ langoustines, nipošto shrimps ili prawns. Nije ni jednom rekao scampi, naprosto zato što se riječ scampi u engleskom odnosi na pohane ili
pržene repove škampa, a nikad na cijelu životinju.
Martinova apologija škampima dio je rastućeg trenda u visokoj svjetskoj gastronomiji, koji je još prije par godina škampe uvrstio među tri ili četiri najbolja sastojka na svijetu, skupa s pravim kavijarom, pravim foie gras i bijelim tartufima.
James Martin velika je britanska TV zvijezda, koja već 25 godina snima vrlo popularne gastro programe za BBC i ITV.
No, Martin je i vrhunski chef s Michelinovom zvjezdicom i s nizom dobrih recenzija: Observerov je restoranski kritičar svojedobno napisao kako je u jednom od Martinovih restorana probao tri jela bez ijedne pogreške. Martin je u emisiji posvećenoj izvrsnosti škampa, govorio i o tome zašto smatra da su irski škampi najbolji na svijetu, bolji čak i od škotskih.
Chef Martin očito nije probao kvarnerske škampe. Možda bi bilo zgodno da Hrvatska turistička zajednica pokuša dovesti Martina ne Kvarner, umjesto što iz godine u godinu budžet troši na trećerazredne vlogere i tv chefove koje onda predstavlja kao vrhunske kuharske zvijezde.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.