I tako je došao i taj dan kad se možete osloboditi krivnje zbog još jedne porcije pomfrita, noćne zdjele pašte i vrećice čipsa. Niste slabić, stvar je u neurologiji. Točnije, u nedavno otkrivenom “šestom okusu” povezanom s našim napadima na ugljikohidrate. Dosad se vjerovalo da postoji pet okusa. Slatko, slano, kiselo, gorko i umami koji Japanci poznaju oduvijek ali su ga zapadnjaci na listu dodali relativno nedavno. Znanstvenici sada tvrde da postoji i šesti okus, kojim percipiramo škrob u hrani. “Krenuli smo od logične pretpostavke da sve što jedemo moramo moći i okusiti. Svaka kultura ima svoj veliki izvor komplesknih ugljikohidrata”, izjavila je za New Scientist šefica istraživačkog tima koji je to otkrio, dr. Juyun Lim, inače gostujuća profesorica na Prehrambeno tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Oregonu.