Rovinj je, dakle, ponovno šampion turističke sezone u Hrvatskoj. Grad koji je i u epidemiološkoj godini zabilježio više od milijun gostiju već početkom kolovoza, zadnjih je godina šampionski naslov dijelio s Dubrovnikom. Ove je godine ostao bez konkurencije, jer brojke iz Vira nisu relevantne budući da se većinom odnose na nekomercijalni turizam. U Rovinj kontinuirano dolazimo barem četvrt stoljeća pa smo pratili njegov razvoj od mjesta s puno loših hotela i groznih restorana, do međunarodno relevantnog ljetovališta kojem je, međutim, restoranska scena uz tek nekoliko iznimaka i dalje ostaje slaba točka.
U Rovinju smo zadnji put boravili sredinom tjedna, u vrijeme dok restriktivne mjere austrijskih i talijanskih vlasti još nisu utjecale na broj stranih turista. Grad je bio prepun, skoro kao u najbolja vremena. Evo kratkog vodiča kroz jedno od najljepših mjesta u Istri
Rovinj je monopol Maistre, što je i normalno jer je Maistra nastala u okrilju Tvornice duhana Rovinj, svojedobno jedne od najmoćnijih hrvatskih tvrtki. Osim Maistrinih , Rovinj ima tek nekoliko zanimljivih privatnih hotela.
Adriatic je izvrsno uređen hotel palača u strogom centru grada. Adriatic je primjer uspješnog preuređenja povijesno vrijedne zgrade u luksuzni hotel bez narušavanje njene urbane uloge i arhitektonskog integriteta. Sobe nisu osobito velike, ali su vjerojatno najljepše u Rovinju.
Grand Park je spektakularna nekretnina s velikim luksuznim, ukusno uređenim sobama i fantastičnim pogledima na grad i njegov akvatorij. No, Grand Parku kronično nedostaje softver, utjecaj ljudskog faktora s kojim bi taj hotel funkcionirao na razini svojih ambicija i cijena.
Melegran je hipsterski heritage hotel smješten u starom dijelu grada. Sobe su udobne ali jako male a recepcija ne radi poslije ponoći. No, Melegran ima jednu stratešku prednost: zbog blizine stanova u starim kućama u kojima doista živi lokalno stanovništvo a ne turisti, imate osjećaj kao da ste dio lokalne zajednice. Naša je soba, primjerice, gledala u nečiji tavan i dnevni boravak i svako smo jutro mogli mirisati što kuha gospođa s kojom smo dijelili dvorište ispred ulaza u hotelske sobe.
Amarin je resort na izlazu iz Rovinja, prema Valalti. Amarin je pametno uređeno ljetovalište za mlađe parove s klincima. Radi se o dobrom primjeru uspješno realiziranog nišnog proizvoda na našem hotelskom tržištu.
Delfin je mali privatni hotel s četiri zvjezdice smješten blizu marine i ulaska u kompleks Grand Parka. Delfinove male sobe uređene su udobnije i s više osjećaja za detalje nego sobe u mnogim jadranskim hotelima s pet zvjezdica.
Rovinjska restoranska scena varira između visoke gastronomije i dosadne turističke ponude s vrlo malo zanimljivih srednjih opcija. Uskoro bi se trebao otvoriti jedan novi restoran posvećen tuni.
Restoran Jeffreya Velle u Grand Parku trenutno je vjerojatno najbolji u Istri, i jedAn od tri ili četiri najbolja u Hrvatskoj. Gospodin Vella bavi se ozbiljnom, vrlo zahtjevnom visokom kuhinjom utemeljenom na lokalnim i sezonskim sastojcima. Meni se dosad mijenjao osam puta u manje od godinu dana efektivnog rada Cap Aurea.
Prvi hrvatski restoran s Michelinovom zvjezdicom već je jako dugo vodeća rovinjska gastronomska institucija. Chef i vlasnik Danijel Đekić zna što radi, i to radi dobro. Monte spada među rijetke ozbiljne hrvatske restorane s vegetarijanskim degustacijskim jelovnikom.
Viking, smješten u zelenom okruženju Limskog kanala, spada među najbolje konvencionalne riblje restorane u Istri. Viking uvijek ima vrhunsku bijelu ribu, školjke i velike rakove, i to je hrana koju ondje treba naručivati
Rio je neodoljivi mali bistro na rivi s korektnom, katkad vrlo dobrom hranom, solidnim izborom vina i jednim od najboljih konobara u novijoj povijesti istarskog ugostiteljstva. Rio vrlo ozbiljno i dosljedno primjenjuje epidemiološke mjere
Giannino, jedan od starijih aktivnih rovinjskih restorana, zadnjih godina jako varira: ondje smo znali jesti izvrsno, ali se sjećamo i večeri kad nije bilo skoro ničeg zanimljivog. Giannino je lokal u kojem se trebate fokusirati na ribe i rakove.
Breški je lijepa mala, starinska slastičarna s privlačnom selekcijom vrlo klasičnih kolača, poput eklera, princes krafni ili košarica sa sezonskim voćem. Breški je, zapravo, jedina slastičarna u istarskim turističkim mjestima koja nije vulgarno turistička.
Ni ovdje situacija nije najbolja. Rovinju bi vjerojatno dobro došao neki ozbiljniji, ambiciozniji vinski bar.
Buzz je mala krčma odmah iznad rive, sa solidnim izborom ozbiljnih stranih piva i hrvatskih craftova.
Adriaticova kavana izvrsna je za people watching. Lista whiskeya i dalje je među najekstenzivnijima u Hrvatskoj.
Security Check Required
null
Carrera 5 je vinski bar i vinoteka na glavnoj rovinjskoj ulici, sa zanimljivim izborom lokalnih vina i lokalnih craftova.
Augusto je posve novi, lijepo uređeni coffee shop, u uličici između Carrere i rive, posvećen specialty kavama. Vjerojatno su jedini ovakav lokal u Hrvatskoj koji drži kave skoro svih najboljih domaćih pržioničara.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.