Elegantni Riva Lounge kvarnerskog butik hotela Ikador gleda na ponton na kojemu je privezan njihov spektakularni gliser Riva Aquariva Super grupe Ferretti, a pogled se preko mora širi cijelim zaljevom sve do Rijeke.
Fotografije koje okružuju Rivin šank posveta su Holywoodu 60-tih, brzini i stilu života na Rivinim luksuznim gliserima. U vrelo ljetno popodne, s tek malo vjetra koji je u lounge donosio mirise lavande iz Ikadorovih vrtova, gosti su polako počeli stizati na koktele i ručak kraj bazena. Ikadorovi barmeni Gordan Graovac i Antonio Jakovac dominiraju u ovo doba dana.
Dok smo s Graovcem razgovarali na baru, konobari bi povremeno, u prolazu, ispod glasa pitali za instrukcije o željama pojedinih gostiju. Graovac ih je diskretno upućivao: kava s malo više hladnog mlijeka, salata bez dresinga s više maslina, više ili manje rashlađeno vino…Ikador je bio potpuno popunjen kao i prethodnih dana i činilo se da tim na baru kojemu je ovo praktički prva puna sezona u hotelu u ovom sastavu, zna napamet svaki specifični zahtjev gostiju.
Gordan Graovac kaže da je praktički oduvijek u ugostiteljstvu. Dečko iz Opatije, odmah poslije škole počeo je raditi u hotelu Bellevue. “Tamo sam zavolio ovaj posao i zainteresirao se za koktele,” kaže, “Tako sam i nastavio. Učio sam kroz rad i educirao se sam, kroz profesionalne programe koje sam stigao pratiti uz posao.” Prvu priliku da radi kao barmen, kao i mnogi ljudi njegove generacije prvi je put dobio na kruzeru. Nekoliko godina plovio je Karibima i svladavao specifičan žanr kruzerskih koktela, a zatim pet godina proveo u Clarionu u Stavangeru, hotelu norveškog lanca Nordic Choice, gdje je kratko vrijeme kao voditelj restoran Kitchen&Table surađivao sa slavnim njujorškim restoraterom Marcusom Samuelsonom.
“Samuelsonova filozofija restorana kao neformalnih mjesta na kojima se ljudi okupljaju, opuštaju, dijele hranu, gotovo je idealna za norvešku publiku,” priča Graovac, “Samuelson je čovjek nevjerojatne energije, i goleme socijalne inteligencije,” kaže, “S lakoćom je komunicirao sa svakim zaposlenikom Clariona, bez obzira na njihov rang, i osobno je držao edukacije.” Od Samuelsona je, dodaje, dosta naučio, posebno u fazi kad je postavljao njegov drugi restoran u Stavangeru, onaj u zračnoj luci. No, nakon pet godina u Norveškoj odlučio se vratiti u Hrvatsku.
U Ikadoru je počeo raditi prošlog ožujka, a kako je hotel ovogodišnje otvorenje odgodio zbog pandemije, upravo sada počinje svoj puni angažman. Ikador je za Graovca jedinstveno mjesto. “Ikador vrlo luksuzan, elegantan hotel koji prima svega četrdesetak gostiju sa 45 ljudi u servisu. Nudimo besprijekoran servis i visoku kvalitetu na koju su naši gosti navikli,” kaže Graovac. Kokteli su podijeljeni na dvije različito koncipirane liste; onu u Riva Loungeu s osvježavajućim koktelima koji se piju uz bazen ili kao aperitivi, i na hotelsku listu s kompleksnijim koktelima koji se poslužuju uz večere u Ikadorovu restoranu Nobilion i u njihovu Cigar baru.
“Kada govorimo o koktelima, koncepti su okvirni. Sve je, naravno, pitanje mjere, procjene trenutka i stvaranja dobrog osjećaja za gosta. Naši kokteli nastaju i mijenjaju se s raspoloženjem i željama gostiju. Ali kvaliteta i elegancija su zakon. One su naš potpis.” Ikador je ovih dana ušao u prestižni Moët et Chandon Privilege Club, što znači da će na vinske liste uvrstiti neke od najvećih berbi Moetova Grand Vintagea, Dom Perignona i najviše linije Hennessy konjaka. Takva ponuda značajno podiže ne samo iskustvo Ikadorovih gostiju, nego i profil hotela. Dok s Antoniom Jakovcerm razvija nove ideje za Ikadorove liste pića, barmen Gordan Graovac s nama je podijelio recepte za najpopularnije Ikadorove koktele, koji u par poteza prenose dio opuštene ljetne elegancije najluksuznijeg kvarnerskog hotela.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.