Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Hiltonova tom yam juha vjerojatno je najbolja u Zagrebu, ali je young chow riža baš jako razočarala

hilton-garden-inn

Prije otprilike mjesec dana u trećem zagrebačkom Hiltonu, onom na Radničkoj cesti, pojeli smo izvrstan pileći curry i vrlo korektan sushi. Pa smo jedva čekali slobodno popodne da probamo još nekoliko jela s Hiltonova azijskog menija, iza kojeg stoji nepalski chef Tika Ram Sharma koji je godinama radio u kuhinjama čuvenog hotelskog lanca Four Seasons.

Subotnji smo ručak počeli s tom yamom, globalno popularnom tajlandskom juhom koju baš svi zagrebački azijski restorani pripremaju pogrešno i površno. Tom yam kiselo je ljuta juha koja se temelji na aromatičnim travama i začinima, poput lišća curryja, svježeg korijandera, galangala ili đumbira, lemongrassa i čilija. Tu su još, kao najčešći sastojci kozice, riblji umak i limeta.

U Zagrebu, međutim, u tom yam se redovito dodaju i šampinjoni, a nigdje nije kiselo-ljut. Hiltonov tom yam također sadrži šampinjone, a ne sadrži, ne razumijemo zašto, svježi korijander. No, Hiltonov tom yam zaista jest i kiseo i ljut i aromatičan i jako ukusan, s komadićima đumbira i lemongrassa.

Nažalost, young chow kao da nije došao iz iste kuhinje. Young chow, pržena riža iz woka, spada među najpopularnija azijska ulična, kućna i restoranska jela: ona se priprema u kineskim zajednicama u Maleziji, u mnogim kineskim regijama, kao i na Filipinima. Jedan od esencijalnih sastojaka young chowa je svinjetina char siu. Radi se o pečenoj, glaziranoj i mariniranoj svinjetini tipičnoj za kantonsku kuhinju.

E sada, u Hiltonu smo dobili golemu zdjelu pržene riže, s četiri velike lijepe kozice, ali s tek nekoliko mikrofeta svinjetine, koje se bile toliko male da nismo mogli osjetiti baš nikakav okus. Problem je, dakle, u omjerima. Dobili smo tonu riže i gotovo nula svinjetine, koja bi trebala biti važan sastojak tog jela. Moramo priznati nikad u Aziji nismo kušali takvu verziju young chowa.

Nadalje, Hiltonov young chow nije sadržavao zelene dijelove mladog luka, što je cijelo jelo učinilo pomalo tupastim i hotelski bezličnim. Što je sve šteta, jer su druga jela s Hiltonova azijskog menija pokazivala puno više strasti i autentičnosti. Vinske i pivske karte su korektne, s tim da bi Hiltonovim restoranu, baš zbog azijskog menija dobro došao neki rizling na čaše, kao i koji hrskavi sauvignon. “Industrijski” ambijent prilično je ugodan, a osoblje izrazito profesionalno.

HILTON GARDEN INN

Radnička 21, Zagreb

HRANA +3/5. VINO 3/5  AMBIJENT -4/5  SERVIS 4/5

sve kreditne kartice

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.