Lanterna, osnovana davne 1983. godine, nalazi se u Pješčanoj uvali, minutu dvije hoda od legendarnog Valsabbiona, svojedobno najvažnijeg hrvatskog restorana. Lanterna uživa ozbiljno povjerenje lokalne profesionalne zajednice: prvo su nam je preporučili u Medei, da bi nam zatim Franko Lukež, predsjednik Hrvatskog sommelier kluba, rekao kako je Lanterna trenutno možda najozbiljniji pulski restoran.
Lanternin jelovnik sastoji se od nekoliko konvencionalnih hladnih predjela, pa još nešto originalnih toplih predjela, plus po šest ili sedam ribljih jela i isto toliko steakova. Neki se steakovi odležavaju po 60 dana, što je zaista previše. Prvo smo probali jakovske kapice s prženim lardom i marmeladom od kukuruza.
Školjke su bile male, što sugerira da ne dolaze iz uvoza, i jako slatke. Marmelada od kukuruza jako je ukusna i naravno opet slatka, dok je prženi lardo ovom jelu dao potrebnu hrskavu teksturu i mesni karakter.
Ručno tučeni bakalar in bianco bolji je od većine drugih na našoj obali. Napravljen je s izvrsnimlokalnim uljima i puni vas nekim ugodnim osjećajem diskretnog uživanja u hrani. Zatim smo dobili list pečen u Green eggu. Nikad još nismo probali toliko zadimljen list, što je, međutim, vrlo dobro funkcioniralo. List je bio sočan i sladak s jakom, ali ne pretjeranim dodirom dima.
Vinska karta je skoro izvrsna: od Pol Rogera i Drappiera, do skoro svih istarskih vina s međunarodnim nagradama. Da uz vina stoje i godine berbe, što je neophodno, vinska bi karta dobila još višu ocjenu. Lanterna je vrlo dobar restoran, s ugodnom terasom, odličnim servisom i vrlo korektnim cijenama. Jako zadovoljavajući ručak na Lanterninoj zelenoj terasi platili smo oko tisuću kuna.
LANTERNA
Pješčana uvala, Pula
HRANA -4/5 VINA 4/5 SERVIS 4/5 AMBIJENT +3/5
sve kartice osim Dinersa
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.