Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kopenhaški 71 Nyhavn jedan je od najboljih hotela koje smo ikad posjetili

nyhavn-hotel-g

Nyhavn znači nova luka. U stvarnosti, riječ je o velikom kanalu udaljenom desetak minuta hoda ili manje, od strogog centra Kopenhagena. Kanal je podignut početkom 19. stoljeća. Od hotela 71 Nyhavn pa do gradske opere i velike robne kuće Magasin du Nord, nema više od kilometar hoda, uglavnom uz vodu.

Originalni Nyhavn nastao je kao niz sidrišta i skladišta. Otkad je taj kanal revitaliziran, posto je jedna od glavnih turističkih zona u Kopenhagenu. Hotel 71 Nyhavn, na zadnjem broju istoimene ulice koju pune restorani, kafići i jedan oveći striptiz bar, nalazi se predkraj kanala. Hotel je smješten u dva skladišta, izgrađena nešto poslije 1800. godine. Pametni vlasnici iz Arp Hansen Grupe nisu bitno mijenjali bazičnu arhitekturu te dvije industrijske zgrade, nego su ih nježnim zahvatima pretvorili u hotelski spektakl.

Nyhavn

Pa tako iz sobe na četvrtom katu kroz veliku staklenu stijenu, gledate na brodove usidrene u kanalu, odmah pokraj hotela. U sobi dominiraju drvene grede, koje zaista podsjećaju na starinska skladišta. Umjesto roleta, prozor ima starinske drvene škure; umjesto standardnih ormarića uz krevet stoje drveni brodski kovčezi obloženi kožom, dok je kupaonica funkcionalna i jednostavna, ali s perfektnim tušem I finom lokalnom organskom Karmameju kozmetikom.

Mini bar nije osobit, no moramo istaknuti solidan australski crni pinot, odličan britanski ručno rezani čips i neobičnu kolekciju tamnih čokolada. Nespresso je besplatan Televizor, koji nažalost nije Bang and Olufsen nego Samsung, jedini je strani proizvod u sobi.

nyhavn-restoran

No, oprema sobe, pa čak i fantastičan pogled na hladno more usred grada i na velike brodove, pa čak ni genijalna, doslovno paperjasta, neopisivo udobna posteljina, ovdje nisu presudno važni.

Najvažniji je onaj jedinstveni feeling, koji se na različite načine manifestira u različitim velikim hotelima. U pariškom Ritzu odmah vas svlada osjećaj povijesne raskoši; u londonskom Savoyu morate se suočiti s osjećajem goleme, imperijalne moći, dok ste se u bečkom Bristolu prisiljeni uživljavati u svijet početaka celebrity sustava u klasičnoj glazbi. Bristolovi se apartmani zovu, razumljivo, po dirigentima, skladateljima I pijanistima, koji su ondje spavali i radili u Operi preko puta hole.a 

Nyhavn je svoju virtualnu, psihološku realnost konstruirao iz svoje stvarne prošlosti. Što će vam više od uživanja u luksuzu pravih pet zvjezdica, smještenom u autentičnom lučkom skladištu, ali podigranom, neopterećenom, inteligentnom i toliko udobnom i opuštenom luksuzu koji ne uzima previše pažnje ali itekako stvara posebno raspoloženje. Kad bi se bilo tko u Rijeci znao baviti turizmom, riječku bi rivu i dokove mogao pokušati pretvoriti u jednu od najautentičnijih i najdramatičnijih five star destinacija u Hrvatskoj: ali, trenutno smo stoljećima daleko od toga. 

Obiteljska hotelska grupacija Arp Hansen koja je izgradila Hotel 71 Nyhavn utemeljena 1960. godine, a danas drže 22 posto svih boljih hotelskih kreveta u Kopenhagenu. Arp Hansen je poznat po gradnji hotela na specifičnim i originalnim lokacijama.  

Nyhavn, naravno, nije savršen. Doručak je lošiji nego u vrhunskim hrvatskim hotelima, osimpower shotova od organskomg voća i povrća koji su senzacionalni.

Bar se zatvara već u ponoć, a osoblje, koliko god bilo ljubazno, ne inzistira da vam pomogne u nošenju prtljage.

Međutim, 71 Nyhavn može se pohvaliti specifičnim ambijentom koji ćemo pamtiti godinama, i udobnošću koja ne zaostaje za vodećim londonskim i pariškim hotelima. Cijene su slične hrvatskima. Soba s pogledom na kanal i brodove košta oko 250 eura, što je odlična vrijednost za novac u gradu gdje dobro pivo stoji barem desetak eura.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.