Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

CHEF ZA CHEFOVE Tomislav Nikšić lansirao je prvu hrvatsku aplikaciju za nabavu u restoranima

quiqr-pro-aplikacija

“Jedna sitnica koja nedostaje u kuhinji često stvara golemi stres. To mogu razumjeti samo profesionalni kuhari,” kaže Petra Jelenić u video prezentaciji Quiqr.pro, prve hrvatske aplikacije za nabavu u restoranima. Gotovo je nemoguće razgovarati s profesionalnim kuharom a da u prvih pola sata ne iskrsne tema nabave. Nabava je srce restorana. Naći najbolji OPG, izboriti se za najbolji steak, brancina, škampe, osigurati stabilan dotok najboljeg maslinova ulja, točno određenog vrhnja i čokolade, stotina artikala i pritom ostati profitabilan, za chefove je svakodnevna borba, vrlo dobro poznata veteranu Tomislavu Nikšiću, chefu i veteranu hrvatske restoranske scene, čija ideja stoji iza aplikacije Quipr. pro.

“Nabava je puno širi pojam od same kupovine namirnice, ona uključuje sve od planiranja i gradnje mreže dobavljača preko recepata i normativa do upravljanja zalihama i stalne potrage za boljim artiklima, boljim cijenama i efikasnijom uslugom,” objašnjava Nikšić, U profesionalnim kuhinjama, posebno u većim restoranima i hotelima, u lancu nabave sudjeluje puno ljudi. Komunikacija i koordinacija oduzimaju strahovito puno vremena, a greške se neizbježno događaju. Kuhar često ne dobije ono što je tražio. Dugo sam razmišljao kako taj proces učiniti efikasnijim i rezultat je Quiqr.pro.”

Quiqr.pro chefovima omogućuje da već u receptu izaberu točno određeni proizvod s kojim žele kuhati. Aplikacija generira e-mail i šalje ga direktno dobavljaču, s jedinstvenom šifrom proizvoda koji kuhar traži. Ta šifra omogućuje sljedivost i dostavu upravo onog artikla koji je kuhar tražio. Za naručivanje se mogu koristiti QR kodovi i barkodovi. Cijeli proces od pisanja recepata i izrade normativa do kontrole troškova i inventure gotov je za 10 minuta.”

Na beta testiranju u RougeMarinovim restoranima preko Quiqr.pro poslano je i zaprimljeno više od 2000 narudžbi u dva mjeseca, aplikaciju testiramo na još dva mjesta,” kaže Nikšić, “Pokazalo se da se na svakoj narudžbi štedi najmanje deset minuta. To je više od 30 radnih dana u dva mjeseca, dakle prepolovili smo vrijeme koje restoran troši na nabavu.”

Glavna ideja aplikacije je chefovima omogućiti efikasnije vođenje kuhinje. “No, podjednako mi je važno da Quiqr.pro olakša poziciju malih proizvođača hrane u restoranskoj industriji, ” kaže Nikšić. Aplikacija povezuje nabavu, kuhinju, servis i dobavljače. “Mali proizvođači troše puno novca i vremena na komuniciranje s restoranima i kuharima. Zato smo omogućili da u bazu podataka uđe svaki proizvođač koji želi raditi s restoranima, dovoljno je da pošalje svoj cjenik u Excell tablici. Kada chef u recept ili normativ upiše naziv namirnice, izlistaju mu se svi dobavljači za taj artikal. Jednom kad odabere dobavljača i točan artikal i naruči, chef može biti siguran da će dobiti upravo ono što je tražio, a dobavljači već po poštanskim brojevima mogu vidjeti gdje i kako mogu dostavljati artikle.” Nesporazum je praktički nemoguć. Cijene po kojima restorani zaključuju nabavu ostaju privatne, a baza podataka koja se razvija kroz narudžbe i isporuke koristit će se za poboljšanje funkcija aplikacije i za eventualne nove alate.

Chef Tomislav Nikšić jedan je od osnivača ChefING-a, online platforme za profesionalne ugostitelje na kojoj se chefovima i vlasnicima restorana nudi sve od konzaltinga u nabavi i zapošljavanju do tehničkih znanja i kontakata s proizvođačima. Aplikacija Quiqr.pro je, kaže NIkšić, prirodni nastavak njegovog nastojanja da ugostiteljima pruži podršku kroz digitalizaciju, umrežavanje, razmjenu podataka i znanja.

Riječ je o izuzetno važnom poslu za hrvatsku restoransku industriju, kojoj o jačanju profesionalne kompetencije i boljoj organizaciji praktički ovisi opstanak. Mjesečna cijena Quiqr.pro aplikacije je 250 kuna po accountu, u kojemu se može registrirati više d.o.o-a i do pet profitnih centara.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.