Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Stiže Božić, vrijeme psećih poslastica. Pitali smo stručnjake što, zašto, kako i koliko

Kažu da kad imate psa, zauvijek imate dvogodišnje dijete. A to među ostalim znači i godine božićnih praznika punih radovanja snijegu, lampicama i poklonima (petarde nažalost kvare tu radost). Jedan od sigurnijih načina da svoga psa razveselite za Božić, jest da pronađete poslastice koje će obožavati.

Poslastice su važan dio života pasa, bez obzira na to koriste li se kao nagrada u treningu, za poticanje poželjnog ponašanja ili jednostavno kao izraz ljubavi koji produbljuje njihovu vezu s ljudima. Kada govorimo o prehrani pasa redovito se nameće analogija s ljudskom prehranom, ali pseća genetika i psihologija su specifične i pravila su od konvencionalne logike.

Mišljenja o psećim poslastica uglavnom se dijele u dva tabora, one koji zagovaraju izbjegavanje poslastica jer ih smatraju junk foodom nepotrebnim psima, i one koji poslastice smatraju važnima ne samo za prehranu već i za emotivno i mentalno zdravlje pasa.

“Psima su poslastice važne koliko i nama – i mi se rado zasladimo nekim desertom. Psi mogu preživjeti bez njih, no svaki pas koji povremeno dobiva poslastice uživa u njima, ” kaže dr. Irena Petak, savjetnica za ponašanje životinja, “Kada se govori o dobrobiti životinja, jedna od temeljnih potreba je da psi dobivaju dovoljno hrane odgovarajuće kvalitete koja im se daje na način primjeren za njihovu vrstu.

To je ono osnovno što se ne smije izostaviti kako životinje ne bi bile zanemarene. Međutim, kvaliteta života može se povećati ako psi dobivaju poslastice. U emotivnom smislu, one ih čine zadovoljnijima.”

Psi brzo nauče što su poslastice. “Ako ih dobivaju uvijek, prihvatit će ih kao uobičajeni dio prehrane. No, ako ih dobivaju u posebnim prilikama, bit će im važnije i tada će ih doživljavati kao nagradu,” kaže dr. Petak. A ta nagrada u našem odnosu sa psom može odigrati puno važniju ulogu nego što mislimo.
Način davanja poslastica drugačiji je za pse koji su u procesu obuke i one koji nisu, ali poslastice se uvijek mogu koristiti za regulaciju ponašanja psa.

“Psi vole svaku interakciju sa svojim vlasnikom. Kao što vole maženje, igru, spavanje s vlasnikom, tako vole i dobivati poslastice. Za psa dobivanje poslastice predstavlja ugodu, i on želi ponoviti trenutak u kojemu mu je vlasnik daje. Ako vlasnik psu daje poslasticu u času kada se pas ponaša na željeni način, recimo kad je miran, sjedi ili daje šapu, pas će to ponašanje početi ponavljati u želji da dobije još koju poslasticu.”

Jedna od najvećih grešaka u odgoju i treningu pasa, upozorava dr. Petak, je dati poslasticu u trenutku kada pas čini nešto što se vlasniku ne sviđa. Ako pas laje a vlasnik mu pokaže poslasticu, pas će na trenutak zašutjeti samo da bi dobio poslasticu, na nakon toga će ponovno zalajati jer zna da je to ono što vlasnika potiče da nudi poslastice.

Poslastice mogu poslužiti za oblikovanje poželjnog psećeg ponašanja, ali mogu i “pokvariti” psa, ovisno o tome nude li se u pravome trenutku na pravi način. “Kada se sa psom radi, kada ga se trenira, najbolje je koristiti poslastice samo za tu svrhu,” kaže dr. Petak, “Želimo li da naša poruka bude psu sasvim jasna, u procesu školovanja trebali poslastice bismo trebali čuvati samo za te situacije.

Općenito je pravilo da za odgoj i trening treba koristiti najfinije poslastice. One omogućuju da pas preciznije shvati koja su ponašanja poželjna iz naše ljudske perspektive, i da ta ponašanja nauči. No, želimo li razveseliti psa, maženje i igra jednako su korisni i vrijedni načini, kao nagrada u treningu i kao znak naklonosti i ljubavi.”

Poslastice su, podsjećaju obje naše sugovornice, tek dio naše komunikacije i ne mogu nadomjestiti stvarnu kvalitetu našeg odnosa s psom.

“Psi se vežu za ljude jer je to u njihovoj naravi, tako smo ih odabirali tijekom procesa domestifikacije. Pas se nažalost veže čak i za vlasnika koji ga zlostavlja,”zaključuje dr. Petak, “Dakle, svrha poslastica je povećanje kvalitete života naših pasa i stvaranje veze kakvu mi želimo s njima, a to se postiže kroz odgoj i trening. Psi će nas voljeti s poslasticama i bez njih!”

Kako se s istraživanjima i kampanjama za zdravlje pasa povećava i svijest o njihovoj kvalitetnijoj prehrani, vlasnici su sve su češće u nedoumici kako nagraditi psa poslasticama koje će oni voljeti, a da pritom ne odstupe od zdrave prehrane, jer ono što psi najviše vole najčešće nije zdravo za njih.

“Kao što u ljudskoj prehrani postoje zdravi deserti i oni nešto manje zdravi, jer nije isto za desert ili međuobrok smazati Sachericu ili šaku badema i jabuku, tako i među poslasticama postoje zdrave i vrlo nezdrave poslastice,” kaže suosnivačica Von Barfa dr. Iva Peričić, liječnica koja se nakon višegodišnjeg iskustva u farmaceutskoj industriji posvetila istraživanju zdrave prehrane pasa. Von Barf je jedini hrvatski proizvođač sirove organske hrane za pse, biološki prilagođene psećem organizmu.
“Pas je mesožder i za njega su zdrave poslastice minimalno termički obrađeno meso ili iznutrice koji su sačuvali nutrijente i aromatiku, jer poslastice moraju biti neodoljive za psa. Izuzetno je važno da poslastice budu pripremljene bez aditiva i konzervansa i da budu funkcionalne, primjerice grickalice koje čiste zube,” kaže dr. Peričić.

Žvakanje je, kao njuškanje i trčanje, za pse vrlo važna aktivnost koja doprinosi i njihovu mentalnom zdravlju, ali postoje neka važna pravila kojih se s poslasticama treba pridržavati.
“Sirova hrana općenito je najbolji odabir hrane za psa jer je takva pseća genetika. Želite li psa nagraditi zdravom poslasticom, idealni su pažljivo odabrani sušeni komadi mesa i iznutrica,” kaže dr. Peričić. Kod odabira poslastica za pse treba voditi računa i o sve raširenijim psećim alergijama i pretilosti. “Kod poslastica od sušenog mesa važno je odabrati hipoalergenu verziju poslastice, to je najčešće konjetina, riba i kunić. Sušeno meso je i niskokalorično, pa nema rizika od pretilosti.”

Kao i kod odabira hrane za psa, na poslasticama treba detaljno čitati deklaracije. Poslastice za pse mogu biti zamka. One se daju u puno manjim količinama od hrane, pa u njima može biti i više štetnih tvari. Jeftine industrijske poslastice sadrže niz kemikalija, otpad iz kožarske industrije i sastojke koji mogu biti kancerogeni za pse.
Treba izbjegavati poslastice pune žitarica, aditiva i konzervansa. “Danas možete naći poslastice za čišćenje zubi pune ugljikohidrata, koji se zapravo lijepe za zube i pogoršavaju zdravlje usne šupljine, kao da perete zube čipsom! Na takve stvari treba paziti kod odabira, jer poslastica za psa mora biti nagrada u svakom pogledu, uključujući i njegovo zdravlje.”
Kada su u pitanju količine, najbolje je slijediti logiku. Vodite računao veličini psa, o tome što pas inače jede i kako se poslastice uklapaju u ukupne prehrambene potrebe psa. “Naša uputa je da pas koji jede zdrave poslastice, od čistog sušenog mesa, može dobiti 10 do 15 g poslastica dnevno na 10 kilograma tjelesne težine. Poslastice bi trebalo prilagodili i veličinom, malim psima manje kako bi ih mogli prožvakati, a velikima veće, posebno ako je riječ o žvakalicama, kako bi se njima zabavljali, a ne ih samo progutali,” kaže dr. Peričić.

 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.