“S pet godina sam završio u domu. Još kao tinejdžer počeo sam odrađivati praksu po zagrebačkim restoranima. Kad bi čuli da sam iz doma, a još sam i slabovidna osoba, šefovi bi me bacili na pranje posuđa i čišćenje kuhinje. Za moj je život bilo presudno sresti chefa koji će mi dati šansu, “ispričao nam je sinoć u OXBO restoranu Marijan Miličević. On danas radi kao profesionalni kuhar, šef smjene u resortu Girandella u vlasništvu Valamara, uz Maistru najjače hotelske kompanije u regiji, koja je novom akvizicijom ovih dana značajno povećala tržišni udjel. Miličević dobro živi od svog posla, ima obitelj. “Kad dolazite iz moje životne situacije, sve što trebate je da vam netko da šansu.” Sinoćnja gala večera u restoranu OXBO zagrebačkog hotela Hilton DoubleTree, koju je u partnerstvu s hotelom organizirala Udruga nastavnika ugostiteljskih škola UNUO, bila je posvećena upravo tome. Podsjećanju na činjenicu da se u normalnom društvu jednake šanse podrazumijevaju. I da nas od takvog društva dijeli tek svijest o tome. Ali to se prečesto zanemaruje. Pokretač ove inicijative i organizator gala večere u Hiltonu, predsjednik UNUO-a Vedran Habel, godinama radi na uključivanju osoba s invaliditetom u rad u ugostiteljstvu. Njegov rad, doživljaj današnje sjajne večere i rezultati rada udruga čiji su članovi u njoj sudjelovali, empirijski su dokaz da jednakost, puno češće nego na velikim državnim projektima, počiva na jednostavnoj logici života i ljudskosti.
Sinoćnju večeru pripremalo je pet cijenjenih hrvatskih chefica kojima su u pripremi i servisu pomagali članovi udruga Srce, Bubamara, Udruga slijepih grada Siska i Centar za pružanje usluga u zajednici Ozalj. Gostima su na početku večere posluženi kokteli koje je kreirao barmen Saša Lovrenščak, uz pomoć tima vinkovačkog cafea Buba koji zapošljava osobe s Down sindromom. Konobari Bube zajedno s Hiltonovim konobarima posluživali su i svih pet slijedova večere. Prvo jelo kreirala je chefica Ana Ugarković, čija je kuhinja u bistrou Mali Bar već godinama odskočna daska mnogim mladim ljudima iz siromašnih ili diskriminiranih društvenih skupina. Ugarković je zajedno s gospođama Cvijetom Janković i Radmilom Raković pripremala je dimljenu plavu ribu u panko mrvicama, posluženu sa sezonskom salatom i limetom. Sjajna Priska Thuring iz Dubravkinog puta, uz pomoć Božice Ravlić i Tatjane Varge kuhala je gnude od svježeg kravljeg sira s raguom od poriluka, pjenom od pancete i crumbleom od čvaraka i bučinih sjemenki.
Vlasnica murterskog restorana Fine Food Murter Gracia Horvatin, Luka Šešlek i Juraj Obad kao prvo glavno jelo večeri poslužili su Goveđi jezik sous vide s pireom od celera, a kuharica Melania Toman s Marijom Matešom i Viktorom Glihom pripremila je fini confit od pačjih bataka s orzottom i pjenicom od cikle. Cijela večera bila je sjajno iskustvo, u dobroj atmosferi i enegiji, sve je teklo glatko, a gosti su uživali u dobroj hrani, vrlo korektnim Krauthakerovim, Zdjelarevićevim i Deklićevim vinima i nadasve u šarmantnoj posluzi. Desert slatičarke Sanje Sajko, zlevku s kremom od sira i crumbleom od maslaca, u čijoj su pripremi sudjelovali Milica Karas, Đuro Zgajilac i Ana Kočka, odlično je zaokružio ovu lijepu i optimističnu večer. Kulinarsko mentorstvo i rad Vedrana Habela s osobama s invaliditetom jedna je od najvrjednijih inicijativa u hrvatskom ugostiteljstvu. Jer ugostiteljstvo je biznis kroz koji se, zbog njegove naravi i ubrzanog rasta, u tržište rada može uključiti značajan broj ljudi koji kreću s težih početnih pozicija. Ono što na tom području rade ljudi poput gospodina Habela, različitih udruga ili kompanija poput Valamara, pokazuje kako se to može učiniti, a večere visokoh profila poput ove koju je kao partner UNUO-a u utorak navečer priredio Hilton Double Tree trebale bi biti primje kako to uključivanje promovirati i vrednovati.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.