Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

CHEF ANTE UDOVIČIĆ Kako me je Paul Bocuse učio kuhati Coq au vin

ante udovicic

Chefa bračkog Lemongardena Antu Udovičića vijest o smrti Paula Bocusea zatekla je usred pripreme za servis u austrijskom restoranu u kojemu trenutno stažira. “Jako mi je žao,” rekao nam je u poruci kad smo mu se javili za izjavu. Ante Udovičić Paula Bocusea upoznao je 2012. godine U Francuskoj. “Bilo je to za vrijeme priprema za otvaranje zagrebačkog restorana Les Ponts u kojemu sam bio chef. Moj mentor je tada bio chef Jean-Marc Trichet i on me upoznao s Bocuseom.” Jean Marc Trichet je najmlađi kuhar u povijesti koji je dobio nagradu Meilleur Ouvrier de France, u nacionalnu nagradu za mlade zanatstvo koja se posebno cijeni među francuskim kuharima i slastičarima. I sam Bocuse u intervjuima je naglašavao da mu je Meilleur Ouvrier de France koju je dobio kao vrlo mladi kuhar, najdraža nagrada u karijeri. Trichet je bio jedan od Bocuseovih učenika, i kad je preuzeo angažman kao konzultant restorana Les Ponts, koji je bio koncipiran kao klasični francuski restoran, chefa Antu Udovičića odveo je svome učitelju. “Sjećam se da me se posebno me dojmila njegova reakcija kad je čuo da je mu je u kuhinji  kuhar iz Hrvatske, primio nas je s velikim poštovanjem i gostoljubivošću.”

Bocuse je poučavao generacije kuhara. “Dužnost nam je dati značenje životima novih generacija dijeleći s njima znanje i iskustvo,” bila je njegova deviza. Tako je Bocuse 2012., u svom obiteljskom restoranu L’Auberge du Pont de Collonges, koji više od 50 godina nosi tri Michelinove zvjezdice, jednom hrvatskom kuharu prenio znanje o klasičnoj pripremi najklasičnijeg francuskog recepta Coq au Vin, jela gotovo izumrlog na suvremenoj restoranskoj sceni. “Ponosan sam što sam upravo od Bocusea naučio raditi Coq au vin, po izvornom receptu, s kokotovom krvi. Njegove tehnike i dalje će se koristiti u kuharstvu, kao dio njegova naslijeđa. Bocuseovo naslijeđe od velikog je značaja za sve kuhare na svijetu, pa tako i za mene. Jer Paul Bocuse je bio više od velikog chefa. Bio je veliki čovjek.”

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=210003892376063&set=pb.100000993608410.-2207520000.1516475332.&type=3&theater

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.