Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zbog globalnog zatopljenja Franciacorta je dopustila novu sortu u pjenušcima, zaboravljeni erbamat

franciacorta

Iz Italije je ovih dana stigao jedan od konkretnijih dokaza o utjecaju klimatskih promjena na vinsku industriju. Konzorcij proizvođača Franciacorte i talijansko Ministarstvo poljoprivrede, početkom siječnja odobrili su korištenje nove sorte grožđa u tom pjenušcu. Franciacorta, DOCG pjenušac iz Lombardije, proizvodi se od pinot noira, chardonnaya i bijelog pinota. Od berbe 2017. u njega će se smjeti dodavati do 10 posto sorte erbamat, piše Decanter. Kako je izjavio Silvio Brescianini, potpredsjednik Franciacorte i direktor vinarije Barone Pizzini, erbamat bi trebao pomoći u očuvanju profila Franciacorte, koji ugrožava globalno zatopljenje.“Osamdesetih godina chardonnay smo brali početkom rujna, a sada ga u najtoplijoj zoni Franciacorte u Montorfanu beremo već krajem srpnja”, rekao je za Decanter profesor Leonardo Valenti sa Sveučilišta u Milanu. Suočeni s takvim dramatičnim pomacima u vegetaciji, proizvođači Franciacorte od erbamata očekuju puno.

Erbamat je stara lokalna bijela sorta grožđa, poznata po kasnom sazrijevanju i neutralnim, izuzetno kiselim vinima koje daje. U Bresciji se uzgajao još u 16. stoljeću. U studiji iz 1982. Attilio Scienza opisao je erbamat kao “sortu kiseline i finese. Erbamat je odlično uspijevao na brdima, ali je zbog tanke kožice, gustih grozdova i kasnog sazrijevanja bio podložan botritisu, pa su ga tijekom 19. stoljeća istisnule druge sorte. Upravo osobine zbog kojih je nestao, danas ga vraćaju u igru. Erbamat sazrijeva i do mjesec dana dulje od drugih sorti. Jako teško proizvodi šećer pa daje vina s izraženom i visokom jabučnom kiselinom, malog tijela i s vrlo malo alkohola. Vina od erbamata su blijeda, s aromama bijelog cvijeća, krede i puno mineralnosti na nosu, i zemljanim okusima malo podsjećaju na cave. Najveći proizvođač erbamata je  Barone Pizzini sa 4,000 loza, ali zasadili su ga i Guido Berlucchi, Ca’ del Bosco, Ferghettina, Vezzoli, Castello Bonomi i Ronco Calino. Jedino što još muči proizvođače Franciacorte jest dugovječnost erbamata, ali vinari vjeruju da visoke kiseline ukazuju na dobar potencijal odležavanja.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.