Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

SITNI BOŽIĆNI Natalija Mrakovčić iz krčkog Piera dala nam je tri šarmantna recepta za blagdanske kolačiće i Bajadera karamele

Pier Natalije Mrakovčić, jedna od najboljih pekarnica na Kvarneru, ovih dana užubrano priprema sitne božične kolače koje pakira i šalje u Rijeku i Zagreb. Pier je toliko uspješan da na Krku radi gotovo cijele godine. U Pieru se mogu kupiti odlični sourdough kruhovi, originalni sendviči s vrlo dobrim sastojcima i recepturama, i naravno slastice, koje su u ovom periodu prirodno pune toplih blagdanskih okusa. Zato smo gospođu Mrakovčić, slastičarku s iskustvom iz Boškinca, Neba i Vile Rova, zamolili za nekoliko recepta za božične kolačiće koje svi volimo imati na blagdanskom stolu. 

Linzeri sa džemom od smokava

Prhko tijesto obogaćeno bademovim brašnom i intenzivnim kardamomom čini osnovu ovih linzera. Fokus je na teksturi i ravnoteži masnoće, dok džem od smokava daje svježinu cijeloj priči. 

Sastojci

  • 260 g glatkog brašna
  • 40 g bademovog brašna
  • 140 g hladnog maslaca
  • 60 g hladne svinjske masti
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 jaje
  • 4 g mljevenog kardamoma

Priprema

U zdjeli miksera sjedinite sve sastojke dok se ne formira glatko tijesto. Maslac i mast moraju biti potpuno hladni kako bi tijesto ostalo prhko. Dobiveno tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite da odmori u hladnjaku najmanje 30 minuta.

Odmoreno tijesto razvaljajte na debljinu od oko 3 mm. Kalupima izrežite oblike po želji i slažite ih na lim obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 9 minuta, dok rubovi tek lagano ne porumene.

Ohlađene linzere spajajte džemom.

Natalijina napomenaMi smo koristili domaći džem od smokava koje smo brali ovoga ljeta. Slobodno odaberite džemom koji najviše volite – marelica, ribiz ili malina jednako će lijepo zaokružiti ovaj kolač”.

Sastojci

  • 300 g šećera
  • 75 g glukoze
  • 65 g maslaca
  • 225 g slatkog vrhnja
  • 60 g bajadera likera
  • 2 g paste od vanilije
  • 2 g soli (po mogućnosti cvijet soli)

Bajadera karamele

Mekane karamele s maslacem i vrhnjem, obogaćene bajadera likerom i uravnotežene prstohvatom soli.

Sastojci

  • 300 g šećera
  • 75 g glukoze
  • 65 g maslaca
  • 225 g slatkog vrhnja
  • 60 g Bajadera likera
  • 2 g paste od vanilije
  • 2 g soli (po mogućnosti cvijet soli)

Priprema

U dubljem loncu zagrijavajte šećer i glukozu na srednje jakoj vatri dok se potpuno ne otope i ne poprime zlatno-smeđu boju karamele. Maknite s vatre te pažljivo umiješajte maslac, a zatim i zagrijano slatko vrhnje, neprestano miješajući.

Vratite lonac na vatru i kuhajte dok smjesa ne dosegne 121 °C. Maknite s vatre, umiješajte pastu od vanilije, sol i bajadera liker, miješajući dok se potpuno ne poveže sa smjesom.

Karamelu izlijte u kalup obložen papirom za pečenje, prilagođavajući debljinu željenoj veličini karamela. Ostavite da se hladi i stabilizira oko 2 sata, zatim režite na kocke i pojedinačno zamotajte u papir.

Natalijina napomena “Bajadera karamele savršen su osobni, ručno rađeni poklon ali i elegantan mali desert.

Keksi s tamnom čokoladom i praliné pastom od bučinih sjemenki

Bogati, maslačni keksi s tamnom čokoladom i orašastom notom smeđeg maslaca, završeni praliné pastom od bučinih sjemenki koja donosi laganu gorčinu i dubinu okusa.

Sastojci

  • 260g maslaca
  • 100 g smeđeg maslaca
  • 500 g šećera
  • 200 g jaja
  • 20g startera
  • 75 g žumanjaka
  • 270 g tamne čokolade
  • 500 g glatkog brašna
  • 200 g bademovog brašna
  • 10 g praška za pecivo
  • 10 g soli

Priprema smeđeg maslaca

Maslac zagrijavajte na srednje laganoj vatri dok se potpuno ne otopi. Nastavite kuhati dok se mliječni proteini ne karameliziraju i maslac poprimi orašastu aromu i zlatno-smeđu boju. Procijedite po potrebi i ostavite da se potpuno ohladi prije upotrebe.

Postupak

Maslac, smeđi maslac i šećer miksajte dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. Dodajte jaja i žumanjke te kratko sjedinite. Umiješajte suhe sastojke i starter,  a na kraju dodajte otopljenu tamnu čokoladu koja je prethodno ohlađena na mlaku temperaturu.

Smjesu pokrijte i ostavite da odmori u hladnjaku. Oblikujte kekse željene gramaže, preporučeno 20 g po komadu. Pecite na 175 °C oko 10 minuta.

Dok su keksi još topli, lagano ih udubite po sredini.

Praliné pasta od bučinih sjemenki

Sastojci

  • 120 g šećera
  • 30 g vode
  • 150 g tostiranih bučinih sjemenki
  • 2 g cvijeta soli

Priprema

Zagrijte šećer i vodu dok ne dobijete zlatnu karamelu. Odmah je prelijte preko tostiranih bučinih sjemenki i ostavite da se potpuno ohladi. Smjesu miksajte u snažnom blenderu dok ne dobijete glatku pastu, zatim umiješajte cvijet soli.

U udubljenje svakog keksa stavite praliné pastu, pospite dodatno tostiranim bučinim sjemenkama i poslužite.

Natalijina napomena “Ovaj kolač možete napraviti i bez startera, ja ga koristim jer keksima daje mekšu strukturu i slojevitiji okus.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.