
U subotu smo proveli perfektan sunčani dan u Istri. Savršeniji nego iz Perfect Day Loua Reeda Ujutro smo kušali dvadesetak novih vina obitelji Radovan u Višnjanu, pa smo s njihove prelijepe terase gledali snježne vrhove Dolomita.Veliki izvještaj s kušanja kod Franka i Antonija Radovana objavit ćemo idući tjedan.
Zatim smo se odvezli u tridesetak kilometara udaljeno selo Koreniki, kojim dominira imanje Morena Coronice, jednog od najvažnijih hrvatskih vinara poslije 1990. godine, gdje smo u društvu s njegovom kćeri Serenom, 22-godišnjom enologinjom, probali još tridesetak uzoraka mladih, ali i vrlo starih vina. Izvještaj s kušanja kod oca i kćeri Coronica objavit ćemo, također, idući tjedan.
Poslije dvosatne, veoma sadržajne ture podrumom sjeli smo na ručak u kušaonicu imanja Coronica, gdje nam je Suzana, Morenova supruga i Serenina mama, poslužila izvanredan ručak koji je sama skuhala. Ručak s pogledom na šumu u sunčano istarsko popodne počeo je nizom ribljih snackova, uključujući izvrsne male trilje i inćune.
Slijedila je sjajna rakovica poslužena s bogatim umakom od smeđeg dijela rakovice. Većina istarskih restorana u bijelo meso rakovice ubaci komadiće plavog raka i kozica kako bi smanjili food cost, jer rakovica nije jeftina. Kod Coronica smo jeli čistu, slatku rakovicu u njenoj punoj raskoši.
Kao glavno jelo dobili smo nekoliko orada i brancina pripremljenih u pećnici. Riba je bila jako dobra. Ali još nas je više impresioniralo da je gospođa Coronica prije filetiranja orade i brancina s ribe skinula kožu.
Nitko ne želi jesti ljigavu riblju kožu. Pa ipak, skoro svi hrvatski restorani serviraju poširanu ili blago pečenu ribu s ljigavom, posve nejestivom kožom. Gospođa Coronica uklonila je taj neugodni dio oborite ribe i pokazala da kuha bolje i pažljivije od goleme većine kuhara na moru. Chapeau.
Savršen dan u Istri završili smo u baru San Rocca u Brtonigli, gdje su nam uz šampanjac donijeli zapečene kriške kućnog panettonea (najboljeg kojeg su dosad napravili) gratinirane slatkom gorgonzolom. Teško je zamisliti primjereniji večernji sezonski tapas.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.