Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Evo zašto Suzana Coronica kuha bolje od većine hrvatskih ribljih kuhara 

U subotu smo proveli perfektan sunčani dan u Istri. Savršeniji nego iz Perfect Day Loua Reeda   Ujutro smo kušali dvadesetak novih vina obitelji Radovan u Višnjanu, pa smo s njihove prelijepe terase gledali snježne vrhove Dolomita.Veliki izvještaj s kušanja kod Franka i Antonija Radovana objavit ćemo idući tjedan.

Zatim smo se odvezli u tridesetak kilometara udaljeno selo Koreniki, kojim dominira imanje Morena Coronice, jednog od najvažnijih hrvatskih vinara poslije 1990. godine, gdje smo u društvu s njegovom kćeri Serenom, 22-godišnjom enologinjom, probali još tridesetak uzoraka mladih, ali i vrlo starih vina. Izvještaj s kušanja kod oca i kćeri Coronica objavit ćemo, također, idući tjedan.

Poslije dvosatne, veoma sadržajne ture podrumom sjeli smo na ručak u kušaonicu imanja Coronica, gdje nam je Suzana, Morenova supruga i Serenina mama, poslužila izvanredan ručak koji je sama skuhala. Ručak s pogledom na šumu u sunčano istarsko popodne počeo je nizom ribljih snackova, uključujući izvrsne male trilje i inćune.

Slijedila je sjajna rakovica poslužena s bogatim umakom od smeđeg dijela rakovice. Većina istarskih restorana u bijelo meso rakovice ubaci komadiće plavog raka i kozica kako bi smanjili food cost, jer rakovica nije jeftina. Kod Coronica smo jeli čistu, slatku rakovicu u njenoj punoj raskoši.

Kao glavno jelo dobili smo nekoliko orada i brancina pripremljenih u pećnici. Riba je bila jako dobra. Ali još nas je više impresioniralo da je gospođa Coronica prije filetiranja orade i brancina s ribe skinula kožu.

Nitko ne želi jesti ljigavu riblju kožu. Pa ipak, skoro svi hrvatski restorani serviraju poširanu ili blago pečenu ribu s ljigavom, posve nejestivom kožom. Gospođa Coronica uklonila je taj neugodni dio oborite ribe i pokazala da kuha bolje i pažljivije od goleme većine kuhara na moru. Chapeau.

Savršen dan u Istri završili smo u baru San Rocca u Brtonigli, gdje su nam uz šampanjac donijeli zapečene kriške kućnog panettonea (najboljeg kojeg su dosad napravili) gratinirane slatkom gorgonzolom. Teško je zamisliti primjereniji večernji sezonski tapas.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.