
“Želimo da ova regija bude prepoznatljiva u Europi i svijetu. Za nas ne postoje fizičke granice, naši gosti koji dolaze u Trst sasvim sigurno dolaze i u Istru. Tu nam je Valamar odličan partner, kao i chef Goran Hrastovčak koji nam je postao treći prijatelj,” rekli su chefovi Matteo Metullio i Davide De Pra na početku večere u porečkom Spinnakeru, kojom su najavili otvaranje porečke ispostave svog poznatog tršćanskog restorana Harry’s Piccolo.

Harry’s Piccolo pet godina uspješno brani dvije Michelinove zvjezdice. Valamar i Harry’s Piccolo su objavili i vijest kako će ulogu chefa porečkog Harry’s Piccola preuzeti Spinnakerov Goran Hrastovčak. Gospodin Hrastovčak već neko vrijeme provodi u Trstu kako bi što bolje upoznao rad chefova Mettulia i De Pra. Sudeći po jučerašnjoj večeri u rasprodanom Spinnakeru (među gostima je bila i velika chefica Ana Roš), Poreč će dobiti restoran visoke klase koji će ozbiljno obogatiti sve bolju lokalnu gastronomsku scenu.

Večera je počela s izvrsnim pozdravima iz kuhinje, među kojima je najbolji bio tekući patlidžan. Zatim su posluženi klasici Harry’s Piccola, koji će se također pripremati u porečkom restoranu; morska Cezar salata s pečenom salatom romanom, gofom i majonezom od mente, tortelini s jastogom chefa Gorana Hrastovčaka i Harry’sotto kao sjajan primjer prividno jednostavne pripreme klasičnog rižota. Harry’s svoj rižoto priprema u vodi od rajčice sa planktonom, kaparima, inćunima i bosiljkom. Rezultat je rižoto visokih kiselina i osvježavajućih herbalnih nota. Tehnički je rižoto bio za čistu peticu.





U večeri prepunoj velikih jela, najviše nas je oduševio crni bakalar premazan miso umakom. Očito inspirirani Nobuovim čuvenim fusion jelom black cod, chefovi Metullio i De Pra dali su svoj pečat s keljom, pinjolima, grožđicama i daikonom. Glavno jelo, koje je pripremio chef Hrastovčak, spojilo je janjetinu i morske trave, naizgled smjelo ali zapravo logično, i s uglavnom dobrim rezultatima, primarno zbog odlične termičke obrade mesa. Preddesert pastry chefice Dragane Kovačević je izvrsno najavio glavni desert Al Sud s bademima, origanom, kaparima i limunom.

Matteo Metullio i Davide De Pra će donijeti ogromnu novu energiju u grad koji postaje igralište velikih svjetskih chefova. U sljedećoj godini će Poreč tako imati restorane Ane Roš, braće Cerea, Mettulia i De Pra i hrvatskih ikona Tvrtka Šakote i Marka Turkovića. Poreč će biti ozbiljan kandidat za više Michelinovih zvjezdica. Što je astronomski pomak za grad u kojem se do prije nekoliko godina praktički nije moglo dobro jesti. Vinski dio večere, za koji je zaslužan sommelier Sandi Paris, predstavio je najbolje od hrvatskih proizvođača, ali i nekoliko stranih etiketa.
Večer je započela šampanjcem kuće Maillart, da bi se nastavila s Omom Milana Budinskog, rizlingom iz Amfore obitelji Tomac, pinot noirom slovenske Burje, Punta Grecom iz 2022. i završila u velikom stilu s muškatom San Salvatore braće Benvenuti. Zadnjih je nekoliko godina godina u Spinnakeru gostovalo mngoo hrvatskih i stranih chefova. Harry’s Piccolo je u toj jakoj konkurenciji zaslužio biti na samom vrhu.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.