
Coya je relativno poznati latino fusion restoran smješten u strogom centru Londona, u Mayfairu. Premda nije osobito skup, Coya okuplja vrlo bogate goste: pred restoranom su parkirani Bentleyji, Aston Martini i Lamborghiniji. Hrana je uglavnom prosječna, kokteli odlični, a ambijent idealan za luksuzne izlaske. Kad smo prije nekoliko godina večerali u Coyi, za susjednim su stolom sjedile dvije mlade žene s Bliskog istoka, s gotovo neugodnim viškom raskošnog zlatnog nakita ukrašenog dragim kamenjem.
U restoranskoj blagovaonici, usred termina za večeru, dame su pile jedino čaj i nisu ništa jele. Osoblje je ostalo vrlo profesionalno i preljubazno jer je, očigledno, očekivalo barem troznamenkastu napojnicu. Nama, pak, nije bilo jasno kako netko može rezervirati stol za večeru i onda naručiti samo čaj. Zaista ne razumijemo zašto neki gosti toliko podcjenjuju ugostiteljski posao i restoranski bonton, pa misle da im je sve dopušteno.
Prenotorni Željko Kerum prije dvadesetak je godina planirao kupiti zagrebačku Esplanadu, pa je u njezinim salonima organizirao poslovne sastanke. Gdje se nije jela hrana iz Esplanade, nego se u Esplanadu donosila janjetina s mladim lukom iz Trnjanske. Ovo nije anegdota nego materijalna činjenica. Gosti zbog svega i svačega kritiziraju restorane. No pojedini gosti, u Londonu, Zagrebu ili Parizu, ponašaju se gore od najnepažljivijih konobara i pritom misle da ne rade ništa loše. Mi, sasvim privatno, smatramo da su u oba slučaja konobari ili vlasnici morali izbaciti goste noćne more iz svojih restorana. No, svaki se restoran ponaša po vlastitoj logici ekonomske održivosti.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.