Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

90 POSTO JE NESTALO Godine 2001. objavljena je lista 366 zagrebačkih restorana. Danas ih radi još najviše 30

Danas.hr prije 25 godina objavio je imenik skoro svih zagrebačkih restorana onoga vremena. Nabrojali smo ih 366. Lista nije potpuno točna. Na njoj, recimo, nema Esplanadinog Le Bistroa ni Westinova Kaptola, ni jednog restorana hotela Sheraton. Na listi se neka imena ponavljaju.  Pojedini restorani s Danasove liste zatvoreni su prije 2001. godine. Ali, načelno govoreći, riječ je o dragocjenom dokumentarnom materijalu.

Da pretprošlu noć u povijesnim bespućima još nerazvijenog interneta nismo naletjeli na Danasovu listu, možda bismo zauvijek zaboravili Slap u Ilici, jedan od najboljih steakhousea u hrvatskoj povijesti tog žanra. Sigurno se nikad ne bismo sjetili Axe Azzuro, jednog od najgorih ribljih restorana koje smo ikad posjetili. Axa Azzuro nalazila se u Dežmanovu prolazu, u podrumu. U Axi Azzuro donijeli su nam rižoto od škampa u kojem nije bilo ni jednog škampa. 

Zaboravili smo također da je LR pokojnog vaterpolskog olimpijskog šampiona Ronalda Lopatnyja početkom dvijetisućitih radio u dvije verzije: u podrumu u Palmotićevoj i na prelijepoj terasi kraj Kina Tuškanac. Sasvim bismo sigurno zauvijek zaboravili na pizzeriju Venera u Vlaškoj blizu Kvatrića, koja jest pekla pizzu za zaboraviti ali je, moramo priznati, pripremala prvo bezglutensko tijesto za pizzu u Zagrebu. 

Naposljetku, Danasov imenik zagrebačkih restorana prepun je adresa u Gračanima i na Gračanskoj cesti, uključujući tri ili četiri Puntijara. Danas je Gračanska cesta tek marginalna restoranska lokacija, a jedini preživjeli Puntijar zove se Stari Puntijar, u vlasništvu marljivog restoranskog enciklopedista Zlatka Puntijara. 

No, Danasova lista 366 zagrebačkih restorana iz 2000. ili 2001. godine nije važna zato što može izazvati napade nostalgije kod starijih restoranskih gostiju ili zato što Zagreb može podsjetiti da smo prije jedva četvrt stoljeća imali čak i češki restoran, koji se zvao Brno. Danasova je lista važna zato što svjedoči o jednoj od glavnih značajki restoranske industrije: Restorani ne traju. 

Restorani su u najvećem broju slučajeva srednjoročni, a katkad i vrlo kratkoročni biznis. Gotovo nikad dugoročni. Od 366 restorana s Danasove liste (koja sadrži i telefonske brojeve restorana, pa čak i imena vlasnika), danas ih radi tek tridesetak, od toga većina s drugim vlasnicima i drukčijom žanrovskom orijentacijom. Što znači da je više od 90 posto zagrebačkih restorana s početka dvijetisućitih do danas propalo. Što, opet, nije samo upozorenje budućim restoranskim investitorima nego i gostima. Većinu restorana ne treba shvaćati osobito ozbiljno.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.