Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ovo su najbolji kebabi koje smo probali u Istanbulu. Nemaju nikakve veze s ovim što u Hrvatskoj nazivamo kebabom

Kebab je u Turskoj širok pojam koji se uglavnom odnosi na meso sa roštilja. Ovog smo tjedna u Istanbulu pokušali probati što je više moguće tradicionalnih i autohtonih kebaba. Gotovo niijeda kebab koji smo probali nije imao nikakve veze s onim što u Hrvatskoj nazivamo kebab. 

U restoranima u kojima se sjedi gotovo nigdje ne prodaju kebab zamotan u sendvič ili tortilju. Meso se peče na vatri i rotira na okomitim ražnjevima, ponekad i horizontalnim. Kruh ima esencijalnu ulogu. Tortilje i lepinje ne postoje. Sve se radi s tankim lavas kruhom koji je najčešće fantastičan. Začini su vrlo bitni, ali nisu preizraženi. “Sve vam je u mesu,” rekao nam je lokalni čovjek dok smo kupovali začine na bazaru, “Iz koje regije dolazi, koliko je staro, kakav je rez. Meso daje taj prepoznatljivi okus kebabu.”

U Turskoj veoma ozbiljno shvaćaju svoje nacionalno jelo, koje se proširilo cijelom Europom, to te mjere da ga Nijemci, i to ne samo njemački Turci, sada smatraju svojim lokalnim specijalitetom. S druge strane, to je širenje donijelo pretjeranu komercijalizaciju i zanemarivanje kvalitete. Ovo je nap izbor istanbulskih kebaba 

Sehezade Cag Kebap

Sehezade je jedno od najpopularnijih mjesta za kebabe u Istanbulu. Gosti čekaju u redovima, a osoblje je dobro istrenirano za veće gužve. Cag označava vrstu kebaba koja se priprema horizontalno na živoj vatri. Meso koje smo probali u Sehezadi je bilo odlično, sočno i kvalitetno, servirano na atraktivnim ražnjićima. Meso je zapravo toliko dobro da mu uopće nije potreban umak, inače nismo vidjeli umake ni u jednog kebabdžinici u Istanbulu. Lavas je u Sehezade na visokoj razini, ali je sve ostalo bilo ispod prosjeka. Atmosfera je bezvezna, osjećate se kao na traci, osoblje odmah uzima tanjure na kojima nema hrane i daje signal da je vaš red za stolom prošao.Sehezade radi jedan od boljih cag kebaba u Istanbulu.

Kevok Ocakbasi 

Kevok je nešto moderniji lokal koji više podsjeća na zapadni restoran nego na kebabdžinice. U Kevoku smo probali adana keba, koje potječe iz južnog turskog grada Adane. Adana kebab je dugi komad mljevenog mesa nakrcan ljutim začinima i masnoćom. Adana je najčešći oblik kebaba koji smo vidjeli u Istanbulu. Najčešće se servira s pečenim povrćem poput zelenih papričica, rajčica i luka. Kebab koje smo probali u Kevoku je bio vrlo dobar, finih okusa, dok je humus koji smo naručili za predjelo bio jedan od najboljih koje smo probali u životu. 

Adana Ocakbasi

Adana Ocakbasi je najtradicionalniji kebab koji smo probali u Istanbulu. I najbolji. U restorančiću u koji ne stane više od dvadesetak ljudi, bili smo jedini turisti okruženi lokalcima. Naručili smo gotovo sve s jelovnika. Adana kebab je bio gotovo perfektan, maleni janjeći kotleti slatki i neodoljivi, a rebarca vrlo dobra. Janjeći file pripremljen na ražnjiću na ugljenu bilo je najbolje jelo izvan Neolokala koje smo probali u Istanbulu. Janjeći file bio je mekan poput putra sa snažnim i karakternim začinima.

U Adani smo još naručili i pileći kebab koji se pokazao kao vrlo dobar predah od janjetine. Adana nije u centru starog grada, ali želite li probati samo jedan kebab u Istanbulu, neka to bude upravo ovaj. Cijene nisu niske, jer je Istanbul odavno prestao biti jeftin grad. Kebabi najčešće koštaju između 13 i 15 eura, a sigurno nećete stati samo na jednom. Tako su naši prosječni računi u kebab mjestima bili između 50 i 60 eura za dvoje, sa nekoliko piva, jednim ili dva predjela i dvije vrste različitih kebaba. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.