Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

UŽICI ISTANBULA Veliki TV chef Maksut Aşkar u Neolokalu peče najbolju janjetinu od Bospora do Skandinavije

Neolokal, velikoga turskog chefa i TV zvijezde Maksuta Aşkara, najbolji je restoran u Istanbulu i definitivno najbolji restoran koji smo posjetili otkad redovito dolazimo u ovaj veličanstveni turski grad. Neolokal ima jednu Michelinovu zvjezdicu i drži 100. mjesto na listi World’s 50 Best Restaurants, a chef Maksut Aşkar uživa veliko poštovanje među europskim kolegama.

Neolokal predstavlja elegantnu stranu hektične, raznolike i bogate turske gastronomije koja se temelji na začinima, ali i ultimativnom poštovanju prema raznim razovima mesa, ribi i povrću. Aşkar i Neolokal su, međutim, elegantno kuhanje spojili s prilično zabavnim i komunikativnim jelima. Sve što smo probali na vrhu lijepe zgrade u kojoj je restoran smješten bilo je na određeni način poznato, ali nas je i navodilo na razmišljanje. 

Naša istanbulska večera počela je s vrlo finim pozdravima iz kuhinje, među kojima se posebno istaknuo topli sourdough kruh s humusom i maslinovim uljem iz Bodruma, turskog grada na sredozemnoj obali. Zatim je došla marinirana palamida s veoma uspješnom kremom od dolme i listom vinove loze. Dolma, turski naziv za cijelu formu jela koja se pune i motaju poput sarmi, zaista je okusom podsjećala na blažu verziju sarmi koja se slatkoćom i kiselinama vrlo lijepo spojila sa slanošću marinirane palamide.

Počast zimskom povrću odalo je jedino zaboravljivo jelo na Neolokalovom jesenskom jelovniku, nekolikokomadića povrća prekrivno pjenicom od povrća. Međutim, tjestenina sa kozicama, kožom crvene paprike tankom poput papira i uljem limuna, vratila nas je na pravi put. Slatkoća mesnatih kozica i paprike izvrsno se spojila sa sjajno doziranim kiselinama limuna, s podlogom ultra svježe tjestenina koja je, naravno, bila perfektno kuhana. Jedno od dva najbolja jela večeri, ali i jedno od najboljih jela koja smo probali u zadnjih nekoliko mjeseci.

Divlji brancin bio je precizno termički obrađen, a posebno je zanimljiv bio  grašak umotan u list blitve. Umak na bazi ribljeg temeljca i limunske kiseline dodao je intenzitet ionako intenzivnom jelu. Glavno jelo je briljiralo. U Istanbulu smo zadnjih dana probali ogromnu količinu janjetine, na kojoj se uglavnom bazira street food scena. Nijedna nije bila tako fantastično pripremljena kao u Neolokalu. Neolokal janjetinu sporo kuha i zatim dodaje karakteristične turske začine poput paprike i odmjerene doze čilija. Na stol još dolaze polpete od janjetine u lavashu, tankom turskom kruhu, koje bismo mogli jesti svaki dan kao snack, salata od grilanog povrća i turska pšenica. Odličan završetak slanog dijela jelovnika koji je pokazao svu raskoš turske gastronomije, koju Maksut istražuje i opravdano stalno uzdiže.

Zanimljivo je da Aşkar gotovo ne koristi sastojke koji nisu iz Turske, pa čak ni neke esencijalne luksuzne sastojke kakvi se očekuju u ovom rangu restorana. Njegova je kuhinja tako snažan izraz nacionalnog ponosa da bi Neolokal trebao biti obavezna stanica u Istanbulu. Deserti su kvalitetom bili na razini cijelog menija. Posebno nam se svidio sladoled od neonski zelenih pistacija s prženim sourdough kruhom, koji je pokazao da Turska proizvodi neke od najboljih pistacija na svijetu.

Posebno moramo istaknuti ulogu osoblja i gostoprimstva u iskustvu u Neolokalu. Na večeru smo zbog kaotičnog istanbulskog prometa zakasnili punih 45 minuta. Što je za fine dining restorane čitava vječnost, koja može poremetiti sve u kuhinji. Kad smo uletjeli u restoran ispričavajući se što kasnimo, osoblje nam je samo reklo da je sve u redu i da je sad red da uživamo i opustimo se. Kroz čitavu večeru servis je stvarao ugodnu i prijateljsku atmosferu koja nikad nije prešla granice dobrog ukusa, već je ostala profesionalno susretljiva.

Vinska lista je nažalost najslabiji dio restorana. Kad smo zatražili vinsku listu dobili smo ne baš debelu knjižicu samo s turskim vinima i nimalo pristupačnim cijenama.  Primjerice, čaša običnog bijelog vina stoji oko 16 eura, što je preskupo za prilično nepoznata vina u europskim i svjetskim razmjerima. Cijelu večeru pili smo nekoliko koktela koji su bili odlični, a koštaju oko 18 eura. Neolokalov bar očigledno zna svoj posao. Večeru za dvoje smo platili 460 eura, od čega je 120 otišlo na koktele i tridesetak eura na obavezan service fee. 

NEOLOKAL

Avenija Bankalar 11, Istanbul

HRANA -5  VINO +2  KOKTELI -5  SERVIS 5  AMBIJENT +4

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.