Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

COFFEE CREAM Martini Espresso jedan je od najprodavanijih koktela na svijetu. Evo kako ga s Badelovim novim likerom od kave priprema ugledni barmen Dorijan Skoblar

Pošlog je tjedna u zagrebačkom hotelu Capital održana hrvatska premijera Coffee Creama, novog Badelova likera od kave, proizvedenog u suradnji s Franckom. Svjetska je premijera održana nešto ranije na velikom globalnom sajmu destilata Bar Convent u Berlinu, gdje je Coffee Cream doživio konsenzualne pohvale.  

Na domjenku u Capitolu, pred osamdesetak uzvanika, govorili su Badelov direktor marketinga Lovro Vučković i Franckov direktor marketinga Zvonimir Seki. Vučković i Seki objasnili su proizvodni proces Coffee Creama, koji se bazira na cold brew metodi: grubo mljevena arabika 48 sati namače se u hladnoj vodi, što daje prepoznatljiv miris vrhunske kave i delikatan, zaokruženi okus plemenitog, tek umjereno jakog pića s vrlo atraktivnom kremastom teksturom.  

Zatim su gosti kušali prvo sam Coffee Cream, poslužen ne ledu, sa zrnima kave: veoma je bitno kremaste likere posluživati dobro rashlađene, jer se tako postižu dodatna svježina i lakopitkost.  

Poslije čistog Coffee Creama probali smo Martini Espresso u izvedbi poznatog miksologa Dorijana Skoblara.  

Dorijan Skoblar afirmirao se u dva najbolja riječka bara u novijoj povijesti miksologije na Kvarneru, Three Monkeys i Apotheci.  

Espresso Martini, danas klasični koktel, nastao je 1983. godine u Londonu. Espresso Martini izmislio je barmen Dick Bradshell iz Soho Brasserie, na zahtjev jednog ondašnjeg supermodela: djevojka je htjela piće koje će je istodobno probuditi i blago napiti “Wake me up and mess me up” glasila je narudžba. Ovaj se zahtjev, tipično, može vezati uz Kate Moss, ali s obzirom na to da je koktel izum 80-tih godina, manekenka je sigurno bila jedna od njenih prethodnica, najčešće se špekulira s imenom legendarbe Marie Helvin.

Danas je Espresso Martini treći do peti najnaručivaniji koktel na svijetu: ispred njega su sigurno Margarita i Mojito, a prema nekim izvorima i Negroni i Old Fashioned. Skoblarova verzija Espresso. Martinija oduševila je Capital i pokazala miksološki potencijal novog Badelova likera od kave, koji se konceptualno, a donekle i sadržajno, nastavlja na Bajaderu, Badelov lanjski likerski bestseler, proizveden u suradnji s Krašom. Posebno je važno istaknuti da Skoblar Espresso Martini miješa s Old Pilot’s vodko Duha  u boci, najuglednije hrvatske zanatske destilerije.

Coffee Cream Espresso Martini

  • 20 ml Badelova Coffee Cream likera  
  • 50 ml vodke Old Pilot  
  • 30 ml hladnog espressa  
  • 20 ml šećernog sirupa  
  • led  
  • zrna kave za dekoraciju

U shaker s ledom ulijte Coffee Cream liker, vodku, espresso i sirup. Snažno tresite dok se na shakeru ne stvori inje. Procijedite u ohlađenu čašu za martini i ukrasite zrnima kave. Uživajte. Probajte koktel ili sam Cofee Cream uz kocku vrhunske tamne čokolade ili uz kolače s kestenima.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.