Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

REVOLUCIJA U CHAMPAGNI Ružičasti chardonnay dodan je na listu glavnih sorti dopuštenih u proizvodnji šampanjca 

Champagne je ponovno proširila listu dopuštenih sorti grožđa za šampanjce. Odlukom Comité Champagne, glavnog regulatornog tijela apelacije, sada se za šampanjce smije koristiti i ružičasti chardonnay (Chardonnay Rose), čime je lista dopuštenih sorti proširena na osam.  

Chardonnay Rose prvi je put identificiran početkom 20. stoljeća u Champagni i Burgundiji. Riječ je o rijetkoj prirodnoj mutaciji chardonnaya koja se obično nalazi samo na pokojoj lozi u vinogradima. Osim što mu je kožica ružičasta, ovaj se chardonnay u vinogradu i vinifikaciji ponaša gotovo isto kao i standardni. Francuzi su Chardonnay Rose počeli razmnožavati nedavno, jer je tek 2018. dodan na službeni popis francuskih sorti. Chardonnay Rose bit će manjinska sorta, poput  Pinot Biana ili Petit Mesliera, koje čine tek oko 0,5 posto ukupnog uzgoja u Champagni, ali Comité Champagne nada se da će ga uspjeti popularizirati. 

Proizvodnja šampanjca strogo je regulirana, od izbora sorti i načina uzgoja do metoda proizvodnje. Propise donosi i kontrolira Comité Interprofessionnel du vin de Champagne (CIVC), kraće Comité Champagne, čiji je cilj čuvati kvalitetu i odlike apelacije, autentičnost, ekonomsku isplativost i ekologiju u Champagni. Klimatske promjene jedan su od najvećih problema s kojim se proizvođači šampanjca suočavaju zadnjih godina i one su glavni razlog širenja liste grožđa dopuštenog u proizvodnji šampanjca.

Glavne sorte, chardonnay, pinot noir i pinot meunier čine više od 99 posto vinograda u Champagni. Kodificirane su još 1927. kad je apelacija utemeljena. Do sredine 20. stoljeća lista dopušteni sorti proširena je na povijesne, zanemarene sorte arbane, petit meslier, pinot blanc (Pinot Blanc Moelleux) i pinot gris (Fromenteau).

Zbog niskih prinosa i neotpornosti na bolesti novi nasadi tih sorti zabranjeni su 1938, ali zabrana je ukinuta zbog naslijeđenih prava vinogradara. Danas one čine manje od 0,3% nasada u Champagni i koriste se kao “začin” u šampanjcima, da bi dale cvjetnost, strukturu ili povećale kompleksnost. Lista je ove godine u srpnju proširena i na osmu sortu, Chardonnay Rose.

Prije nego uvrsti novu sortu na listu, Comité Champagne provodi rigorozan proces koji uključuje znanstvenu evaluaciju, konsenzus vinogradara, vinara i ostalih dionika i usklađivanje s francuskim vinogradarskim zakonima.  Evo kako izgleda promjena regulative u ozbiljnoj svjetskoj vinskoj regiji.

Chardonnay Rose znanstvenu i povijesnu evaluaciju dobio je 2018. Sorta je sljediva nekoliko stoljeća unatrag u Champagni pa se smatra domaćom mutacijom, dobro prilagođenom lokalnom kredastom tlu i hladnoj klimi. Genetske studije potvrdile su da je ružičasti chardonnay stabilna varijanta chardonnaya, s potencijalnim prednostima poput otpornosti na zatopljenje, što znači da zadržava visoke kiseline i dok razina šećera u grožđu raste. Ružičasti chardonnay će i povećati bioraznolikost Champagne, bez promjene u tipologiji grožđa. 

Francusko ministarstvo poljoprivrede Chardonnay Rose je 2018. dodalo u Službeni katalog vinogradarskih sorti, ali tek nakon nakon niza uspješnih eksperimentalnih pokušaja razmnožavanja. Time je omogućeno legalno sađenje ružičastog chardonnaya i daljnje eksperimentiranje. Tek nakon 2018.  Comité Champagne mogao je pokrenuti eksperimente specifične za Champagnu, u suradnji s Nacionalnim institutom za istraživanja u poljoprivredi, prehrani i okolišu (INRAE).

Eksperimenti su se fokusirali na agronomske performanse sorte, kvalitetu vina koje daje i prilagodljivost klimatskim promjenama, najvažnijoj osobini sorte. Kuće poput Louis Roederera zasadile su pilot vinograde u kojima su Chardonnay Rose miješale s drugim lozama da vide kako se integrira u vinograde, ali i kako se ponaša u cuveeima i u stilovima poput Brut Nature. Zadnje dvije godine Comité Champagne provodio je konzultacije sa svim dionicima. Odbor čine vinogradari i vinari, tako da su mogli široko sagledati posljedice uvođenja ružičastog chardonnaya u apelaciju.

U konzultacijama su sudjelovali i tehnički odbori, ali i stručnjaci za održivost i očuvanje baštine. Službeni prijedlog za izmjenu specifikacija apelacije Champagne podnesen je Nacionalnom institutu za porijeklo i kvalitetu (INAO), tijelu nadležnom za apelacije. 

Comité Champagne morao je dokazati da nema rizika za karakter Champagne, da profil grožđa odražava eleganciju Chardonnaya i specificirati što točno donosi šampanjcima. Institut je odobrio zahtjev i Chardonnay Rose je uvršten na listu glavnih sorti Champagne. To znači da nema ograničenja zasađenih površina, ali se mora saditi po propisima apelacije koji određuju prinosime, rezidbu i miješanje i ostalo.

Chardonnay Rose nije imao poseban tretman, prošao je klasičan proces uvrštenja na listu, koji često traje pet do deset godina, mora se temeljiti na čvrstim podacima a primjena je uvijek odgođena kako bi se omogućila prilagodba, posebno danas kad su berbe dosta nepredvidljive. Uvođenje ružičastog chardonnaya u Champagni se smatra gotovo revolucionarnim potezom, jer bi on mogao značajno pomoći u očuvanju svježine i karaktera šampanjaca.

Zasad će se saditi malo, na posebnim položajima i može se očekivati u šampanjcima za nekoliko godina. Kako bi povećao otpornost loza,  Comité Champagne trenutno istražuje i hibride, poput hibrida chardonnaya i arbannea ili chardonnaya i gouaisa, pa se novo proširenje liste očekuje negdje 2030. godine

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.