
Prije više od godinu dana Badel je u kafiće, barove i trgovine plasirao kremasti liker Bajadera, napravljen u suradnji s Krašom. U 2024. godini na cijelom je hrvatskom tržištu prodano oko 70 tisuća litara kremastih likera; ta kategorija uključuje i globalno popularne brendove poput Baileysa. Bajadera, nazvana i dizajnirana prema najomiljenijim Kraševim pralinama, prodala se u više od 70 tisuća litara u samo tri mjeseca, u zadnjem kvartalu lanjske godine.
Riječ je o senzacionalnom uspjehu: jedan liker, koji nije baš jeftin, u samo je jednom tromjesečju nadmašio prodaju svih drugih likera iz svoje kategorije tijekom cijele godine. Bajadera se odlično prodaje i u 2025. Bajadera je bila prvi potez u Badelovoj strategiji kobrendiranja s povijesnim zagrebačkim tvrtkama.
Ovaj tjedan na tržištu se pojavljuje Coffee Cream Liqueur, novi Badelov kremasti liker napravljen u kolaboraciji s Franckom, najpoznatijom i najstarijom hrvatskom tvornicom kave. Coffee Cream Liqueur proizveden je cold brew metodom, dugotrajnim namakanjem krupno mljevenih zrna prvorazredne arabica kave u hladnoj vodi. Zatim se ekstraktu cold brewa dodaju najfiniji žitni alkohol. Coffee Cream Liqueur proizveden je isključivo od prirodnih sastojaka.

Coffee Cream Liqueur sadrži 22 posto alkohola, što ga svrstava u današnje trendove karakternih pića nižih alkohola. To su tehnički podaci, ono što se u biznisu proizvodnje i prodaje alkoholnih pića zove tech sheet. No, što su stvarni komercijalni argumenti Badelova Coffee Crema?
Prvo, arome su iznimno bogate, doslovno raskošne i autentične: kao da pijete cold brew u nekom kafiću s ozbiljnim baristom. Drugo, okus je dug, intenzivan, ne odveć gorak, ali ni presladak. Treće, Badelov Coffee Cream može postati odlična baza za koktele: ne samo za Espresso Martini, imamo priliku kušati prvi hrvatski Espresso Martini s Old Pilot’s vodkom, nego i za starije klasike poput Black Russiana i White Russiana. Black Russian, kreiran prije osamdesetak godina u briselskom hotelu Metropole, sastoji se od likera od kave i votke; White Russian je Black Russian sa šlagom.
Nama se, pak, osobito atraktivnim čini Wake the Dead. Wake the Dead kombinacija je tekile i likera od kave. Budući da je tekila trenutno najvruće žestoko piće na svijetu, svakako ćemo probati Badelov Coffee Cream s reposado tekilom ili nekim zadimljenijim mezcalom.
Četvrto, Badelov Coffee Cream odlično se slaže s čokoladom. Dosad smo ga kušali s dvije ultra premium čokolade: Cluizelovom 72-postotnom Fleur de Sel i Amedijevom 70-postotnom Frutti Rossi, kao i sa standardnim 78-postotnim Lindtom. U sva tri slučaja Coffee Cream uspješno je podržao raskošne tamne čokoladno-slane i čokoladno-voćne okuse.
S obzirom na godišnje doba, Coffee Cream svakako bi trebalo probati s kesten-pireom, zatim s uobičajenim kolačima od kestena, ali i sa sofisticiranim Mont Blancem. Naposljetku, za Sve Svete u Zagrebu se tipično peče makovnjača, koja bi po tradicionalnim receptima morala sadržavati tamni rum i grožđice. Coffee Cream s makovnjačom punom ruma i grožđica čini se dosta hedonističkim paringom.
Liker Bajadera odlično prolazi na tržištu. Coffee Cream je, na neki način, Bajadera za odrasle ili za one koji vole malo snažnija i opakija pića. Coffee Cream ima puno raznolikiji miksološki potencijal. Utoliko bi Coffee Cream mogao postati još uspješniji od Bajadere.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.