
Oolong čajevi jedan su od najpopularnijih stilova čaja. Negdje između zelenih i crnih, oolong čajevi mirišu fenomenalno, dolaze u stotinama varijacija i jako dobro djeluju na zdravlje. Oolong može mirisati na ruže i orhideje, na mlijeko, bilje, egzotično voće, šumsko tlo i minerale…mogu biti gotovo zeleni ili jako oksidirani, gotovo crni.
Proizvode se posebnom tehnikom, najkompliciranijom u svijetu čaja, a karakter im definiraju terroir i način obrade. Oolong čajevi izmišljeni su na jugoistoku Kine, u Fujijanu, ali su preko uskog tjesnaca prešli i na Tajvan, koji je danas sinonim za oolong. Oolong se proizvodi i u Japanu, ali u malim količinama. Centrale oolonga su Kina i Tajvan.
Tea Time One, vodeći hrvatski stručnjaci za vrhunske kineske, japanske i tajvanske čajeve, već nekoliko godina održavaju specijalizirane radionice čaja na koje dolaze svi, od potpunih početnika do poznatih zagrebačkih sommeliera i chefova. Radionice u Tea Time One u Ilici popularne su jer vlasnik Davor Kalvi ima poseban talent za jednostavno, nepretenciozno prenošenje znanja o čaju, a i zato što se na tim radionicama mogu kušati neki od najboljih čajeva na svijetu. Ako vas čaj i ne zanima previše nego ste samo znatiželjni, Tea Time One radionice su prilika da iskusite vođeno kušanje čaja i naprosto uživate u okusima i aromama kakve nikad niste osjetili.
Zbog sve većeg interesa za čajeve i stalno punih radionica kineskih i japanskih čajeva, u Tea Time One su odlučili pokrenuti novi ciklus uže specijaliziranih radionica. Prvi je posvećen oolong čajevima. Želite li ozbiljno učiti o čaju, preporučuje se krenuti od kineske radionice jer obuhvaća sve stilove i daje odličan temelj, a radionica oolonga drugi je najbolji izbor za početak. Pravila nema, mi smo, primjerice, počeli s japanskom radionicom.
Na radionici oolonga polaznici će učiti kako pravilno pripremiti razne vrste oolong čajeva, kušat će različite stilove oolonga, a usput slušati o specifičnim načinima proizvodnje, najpoznatijim položajima i regijama za oolong i povijesti čaja. Ako vam to zvuči jako školski ne brinite, radionice u Tea Time One izgledaju kao da ste došli kod nekoga doma na čaj.
Grupe su male, najviše šest ljudi, svi sjede oko velikog stola s voditeljem radionice Davorom Kalvijem, svatko dobiva svoj pribor, a Kalvi polaznike vodi korak po korak kroz pripremu čaja (koja je puno jednostavnija nego što se misli) i sve se brzo pretvori u dobro druženje s masom informacija o veličanstvenoj kulturi čaja. Na kraju radionice, svaki polaznik dobiva čajeve koje je pripremao i može ih kuhati kod kuće. Cijena radionice oolong čajeva je 68 eura po osobi, prva se održava u četvrtak 23. listopada u 18 sati u Ilici 151. Ulaznicu možete kupiti u web trgovini Tea Time One.
Oolong od svih ostalih čajeva razlikuje djelomična oksidacija. Nakon što se uberu i uvenu, listići čajevca za oolong se lagano oštećuju trešenjem u bambusovim košarama, kako bi se potakla oksidacija. Listići se oštete samo na rubovima, tako da ne oksidiraju potpuno, u sredini sok ostaje svjež. Nakon što oksidiraju, obično je to od 10 do 70 posto ovisno o vrsti oolonga, listići se tostiraju da se proces zaustavi, rolaju a zatim često ponovno oštećuju za novi sloj oksidacije i okusa. To se može ponoviti nekoliko puta, da bi se na kraju dovršili parenjem ili pečenjem na ugljenu ili u pećima.
Ovaj komplicirani, dugotrajni postupak daje nevjerojatan raspon okusa i aroma, od laganih cvjetnih do tamnih prženih i zemljastih, kao i za kompleksnost i svilenu teksturu. Oolong je i veoma ljekovit, moćni je antioksidans. Divni mirisi i ljekovitost oolonga zaslužni su za njegovu rastuću popularnost u Europi i Americi, kao i njihova versatilnost u spajanju s hranom. Oolong je otmjeni, elegantni ali demokratski čaj, koji je uglavnom lako dostupan i prodaje se u velikom rasponu cijena.
Evo što će se kušati na prvoj radionici oolonga u Tea Time One
Radionice uvijek počinju s najlakšim, najsvježijim čajevima. Qing Xiang Tie Kuan Yin je lagano oksidirani oolong, gotovo zelen, pun cvjetnih i biljnih aroma. Raste na 1000 metara, na planinskim položajima u kineskoj pokrajini Fujijan. Uzgaja se potpuno organski i bere se ručno, u proljeće. Iako većina vrhunskih čajeva zahtijeva što mlađe listiće, pupove, Qing Xiang Tie Kuan Yin se radi od listića ubranih u točno određenom trenutku, kad nisu ni premladi ni prezreli. Zbog hladne planinske klime i minimalne oksidacije, ovaj čaj miriše na orhideje i ljiljane, slatkast je i delikatan
Ovaj čaj je predstavnik najboljih tajvanskih oolonga i jedan od najpoznatijih oolonga. Uzgaja se u slavnm okrugu Yunlin, mjestu na kojem nastaje najbolji oolong na svijetu. Visokoplaninski Shi Bi poznat je po slatkastim, kremastim aromama i mekoći, s dosta cvijeća, posebno jasmina, i dugim nježnim završetkom tipičnim za visokoplaninske tajvanske oolonge.. Vrt iz kojeg dolazi ovaj čaj nalazi se na 1300 metara i enchmark je za ocjenjivanje berbi čajevca za oolong na Tajvanu.
Još jedna tajvanska legenda. Omiljeni čaj kraljice Elizabete II, Oriental Beauty ime je dobio po svojim neponovljivim mirisima. On miriše na ruže, med, rahat lokum i oraščiće. Ovaj specifični karakter duguje jedinstvenom načinu uzgoja. Da bi dobili Oriental Beauty, naime, uzgajivači moraju pustiti cvrčcima da izgrizu listiće čaja prije berbe. Čajevac tako počne oksidirati još dok je na biljci, što daje potpuno druge spojeve nego u čajevcu oksidiranom nakon branja, a proces zacjenjivanja koji biljka pokreće kad je kukci izgrizu daje još jedan specifičan sklop okusa. Oriental Beauty je jedan od najljepših, najsenzualnijih čajeva koji se uopće proizvode.
Dancong čajevi posebna su kategorija unutar oolonga. Dancong su čajevi koji dolaze s planine Phoenix u južnokineskoj regiji Guandong. Najbolji dancong čajevi rastu kao divlji grmovi na strmim planinskim stijenama i izravni su potomci matičnih stabala koja na Phoenixu rastu više od 5000 godina. Cijela ova kategorija nastala je razmonožavanjem tih matičnih stabala u stotine novih sorti čajeva. Dancong čajevi su ludi, liberalni, nevjerojatno raznolik svijet čajeva koje, međutim, čvrsto povezuje aromatika. Nijedan čaj na svijetu nema takav spoj mineralnosti, citrusa i raskošnih cvjetno-voćnih aroma kao dancong.
Čajevi sa stijena, stjenoviti ili kameni čajevi, još su jedna posebna kategorija oolonga. Biljke za ove čajeve rastu doslovno iz stijena planine Wuyi. Osim jedinstvenog terroira, stjenoviti čajevi specifični su po obradi. Oni su jako pečeni, na ugljenu, kompleksni i puni mineralnih, zemljanih aroma koje prate raskošni okusi suhog i zrelog tropskog voća i orašaste note, karamel i prepoznatljiva, posve glatka, gotovo kremasta tekstura. Rijetko koji čaj spaja ovakvu snagu i mračnu dubinu s elegancijom kao rock tea. Najbolji stjenoviti čajevi poput Shiuxiana, imaju brojnu sljedbu u cijelom svijetu. Neki ljubitelji čaja piju isključivo njih. Shiuxian Banyan Rock Tea jedan je od najnježnijih čajeva iz ove kategorije. Nazvan je po narcisima na koje miriše, lagano je pečen i vrlo specifičan zbog položaja Banyan s kojeg dolazi, s polustjenovitog područja na rubovima nacionalnog parka.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.