
City Center One East nedavno nas je putem svoje web stranice obavijestio kako je postao bogatiji za novi restoran, a koji će zasigurno, kako su to optimistično naveli, osvojiti srca ljubitelja domaćih specijaliteta. Riječ je o restoranu Šiš ćevap koji se nalazi na prvom katu shopping centra u sklopu Food Courta i koji nudi, jasno, šiš ćevape, ali i ćevape u pločicama te kombinaciju jednog i drugog, uz mogućnost dodavanja kajmaka i ajvara.
Ćevapi dolaze u pločicama (po četiri ćevapa u svakoj pločici), a u porciji stižu tri takve pločice za male i četiri pločice za velike ćevape. Porcija šiš ćevapa ima tri duga štapića mljevenog mesa u porciji, a cijene tih jela su pomalo nostalgične. Mali ćevapi su 5.90 eura, veliki su euro skuplji, a šiš ćevapi, kao i kombinacija koja broji tri pločice ćevapa i jedan šiš ćevap također je 6.90 eura. Dodatak ajvara ili kajmaka, da spomenem i to, isto tako dođe jedan euro.
Vrijedi li to međutim i toliko, te je li – kako pretpostavlja PR služba City centra – osvojilo srce, pa barem ovog, ljubitelja domaćih specijaliteta, odmah da vam kažem: ne vrijedi i nije! Riječ je vjerojatno o najgorim ćevapima i šiš ćevapu koje sam probao u životu, a jeo sam i u onom objektu na Dolcu koji radi od 0-24 i po emigrantskim restoranima u Njemačkoj, Australiji i Americi koji se uglavnom zovu Dalmatia ili, štojaznam, Croatia. Bolji su čak, tvrdim ovo pod punom materijalnom i kaznenom odgovornošću, oni zamrznuti iz Lidla…
——-
Elem, čim sam se pokretnim stepenicama popeo na prvi kat spomenutog centra, između svih onih KFC-a, Burger Kinga, Submarina te raznih varijacija na azijsku i talijansku hranu, ugledao sam i nešto nespecifično. Zbilja nikad nisam vidio u shopping centru ili nekom food courtu da se prodaju (šiš) ćevapi. Razlog je vjerojatno činjenica da je to neprimjereno. Uopće, ta vrsta jela ne odgovara takvom okruženju. U poduzeću Bites&Beyond mall, a koje je na računu istaknuto kao vlasnik restorana brze prehrane Šiš ćevap, nisu se stoga kao prvi dosjetili nečega ovakvog pa da je to kao genijalno, već su jedini pomislili da je dobra ideja, a što, evo, baš i nije.
Od ideje, međutim, lošija je samo realizacija. Naručio sam tu takozvanu kombinaciju za 6.90 eura, a u kojoj je jedan šiš ćevap i tri pločice ćevapa. Pojeo sam samo jedan ćevap i uzeo zalogaj šiša te zbog nedovoljno pečenog mesa koje je okusom i izgledom podsjećalo na neku užasnu bezokusnu gumu, sve ostalo sam na onom malom plastičnom podmetaču nesvojstvenom serviranju ćevapa, odnio na police gdje se ostavlja otpad.
Bilo je to kao da tih gore navedenih šest eura i devedeset eurocenti bacam direktno u smeće. Ta niska cijena, s obzirom na kvalitetu, u ovom slučaju i nije bila baš tako niska…Ćevapi nisu, naveo sam već, hrana koja se jede na brzinu između kupovine donjeg rublja u H&M-u i tenisica u Kopitarnici. Ćevapi su ritual. Oni traže dim, roštilj i miris mesa, a ne sterilni prostor na hodniku između toaleta i kino dvorana.
U shopping centru, sve je nekako pogrešno za ćevape. Sve izgleda čisto, uredno, čak moderno, ali nema ni mirisa ni okusa koji bi te podsjetio na ono što ćevap zapravo jest. On ne ide uz neonke, plastiku i ventilaciju koja guši svaki miris. On traži sok od luka, sočnu lepinju i stol na kojemu leluja masna papirnata salveta.
Šiš ćevap iz City Centra East pokazao je međutim da se ćevap može ubiti ne samo lošim mesom, ili barem nedovoljno pečenim, nego i lošim kontekstom. Zbog toga, čini mi se, i nema previše ćevabdžinica po food Courtima u shopping centrima.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.