Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

THE BEST CHEF Ana Roš druga je na listi najboljih svjetskih chefova za 2025.

Na ceremoniji proglašenja najboljih chefova na svijetu u izboru The Best Chef, Ana Roš proglašena je drugom najboljom cheficom na svijetu, iza Rasmusa Munka iz Alchemista u Kopenhagenu. Na trećem mjestu je Himanshu Saini iz Trèsind Studija u Dubaiju. 

“Ana je razvila prepoznatljiv stil koji spaja lokalne sastojke, tradiciju i hrabru kreativnost. Njena kuhinja duboko je ukorijenjena u okolno okruženje, uključujući divlje začine, lokalno proizvedeni sir, pastrvu s mramornim uzorkom i druge regionalne specijalitete. S naglaskom na održivost i sezonalnost, Ana ove sastojke pretvara u inventivne delicije koje balansiraju tehničku preciznost i prirodni izraz. Anin talent i predanost donijeli su joj globalno priznanje…Njezin rad pozicionirao je Hišu Franko kao odredište za međunarodne ljubitelje hrane, slavljeno zbog originalnosti, karaktera i duboke povezanosti doma, prirode i gastronomije,” stoji u obrazloženju ovogodišnjeg izbora. Chefica Ana Roš uskoro na porečkoj rivi u suradnji s Valamarom otvara drugi bistro JAZ by Ana Roš. Prvi je otvoren prije dvije godine u Ljubljani.

Ana Roš chefica Hiše Franko, jedinog restorana s tri Michelinove zvjezdice na ovim prostorima, još je 2017. bila proglašena najboljom svjetskom cheficom u izboru World’s 50 Best Restaurants i u izboru The Best Chefs. Maša Salopek, bivša glavna slastičarka Hiše Franko a danas rovinjskog Cap Aurea, svojedobno je proglašena najboljom slastičarkom na svijetu u ovom izboru.

Svake godine The Best Chef Awards proglašava 100 najboljih chefova na svijetu u izboru njihovih kolega. Chefovi dobivaju poziv na glasanje i glasaju online. Najbolji chefovi biraju se u nekoliko faza. Prvi je uži izbor koji određuju organizatori. Da bi izbjegli ponavljanja i ostali relevantni u odnosu na trendove na globalnoj restoranskoj sceni, organizatori svake godine predstavljaju sto novih kandidata. Status na listi prikazuje se brojem noževa, od tri do jednoga. U vodiču The Best Chef su i trojica hrvatskih chefova: Hrvoje Kroflin iz zagrebačkog Mana2, Marijo Curić iz dubrovačkog 360 i Deni Srdoč koji je, međutim, još naveden kao chef riječkog Neba iz kojeg je davno otišao. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.