
Josip Tariba jedan je od najvažnijih hrvatskih ugostitelja 20. stoljeća. Gospodin Tariba prvo je vodio restoran Mali raj na šetalištu između Opatije i Lovrana, da bi zatim osnovao Amforu, vjerojatno najbolji kvarnerski restoran osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća.
Amfora bila jedan od onih restorana zbog kojih se kretalo na stotinama kilometara duge vožnje, po starim cestama koje su bile neusporedivo lošije i opasnije od današnjih autoputova. Uz senzacionalan izbor ribe, velikih rakova i školjki, Amfora je prva na Kvarneru imala relevantnu internacionalnu vinsku listu.
U dvijetisućitim godinama gospodin Tariba planirao je izgraditi boutique gastrohotel, što se zbog spleta okolnosti nije realiziralo. A ovih je dana Tariba, koji će idući mjesec napuniti 82 godine, buteljirao i etiketirao svoje prvo maslinovo ulje.
Josip Tariba, otac vlasnice Plavog podruma Daniele Kramarić, na rodnom Rabu posjeduje maslinik zasaden oblicom, bjelicom, pendolinom, leccinom, coratinom i “malim maslinama”, kako Rabljani nazivaju oprašivače. Neka su stabla starija od stotinu godina.
Tariba je registrirao OPG pod imenom Dvi bure – četiri zvonika, zbog toga što su njegove masline izložene velebitskoj i kvarnerskoj buri a Rab je po znat po svoja četiri zvonika. Jučer smo probali Taribino prvo ulje. Ono je na nosu blago, široko i voćno, a u ustima umjereno pikantno, bademasto, s blago slanim završetkom. Riječ je o perfektnom ulju za srdele, skuše, trilje, ali i škampe i veću oboritu ribu.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.