Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ŽIVJELI VETERANI! Legendarni ugostitelj Josip Tariba u 82. godini proizveo je svoje prvo maslinovo ulje, koje je odlično

Josip Tariba jedan je od najvažnijih hrvatskih ugostitelja 20. stoljeća. Gospodin Tariba prvo je vodio restoran Mali raj na šetalištu između Opatije i Lovrana, da bi zatim osnovao Amforu, vjerojatno najbolji kvarnerski restoran osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća.  

Amfora bila jedan od onih restorana zbog kojih se kretalo na stotinama kilometara duge vožnje, po starim cestama koje su bile neusporedivo lošije i opasnije od današnjih autoputova. Uz senzacionalan izbor ribe, velikih rakova i školjki, Amfora je prva na Kvarneru imala relevantnu internacionalnu vinsku listu.  

U dvijetisućitim godinama gospodin Tariba planirao je izgraditi boutique gastrohotel, što se zbog spleta okolnosti nije realiziralo. A ovih je dana Tariba, koji će idući mjesec napuniti 82 godine, buteljirao i etiketirao svoje prvo maslinovo ulje.  

Josip Tariba, otac vlasnice Plavog podruma Daniele Kramarić, na rodnom Rabu posjeduje maslinik zasaden oblicom, bjelicom, pendolinom, leccinom, coratinom i “malim maslinama”, kako Rabljani nazivaju oprašivače. Neka su stabla starija od stotinu godina.  

Tariba je registrirao OPG pod imenom Dvi bure – četiri zvonika, zbog toga što su njegove masline izložene velebitskoj i kvarnerskoj buri a Rab je po znat po svoja četiri zvonika. Jučer smo probali Taribino prvo ulje. Ono je na nosu blago, široko i voćno, a u ustima umjereno pikantno, bademasto, s blago slanim završetkom. Riječ je o perfektnom ulju za srdele, skuše, trilje, ali i škampe i veću oboritu ribu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.