Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Morska riba ne mora se pripremati na ulju. Escoffier navodi najmanje 69 recepata za ribu na maslacu

Hrvati su navikli pripremati ribu na ulju, osobito maslinovom. To je i organoleptički i kulturološki normalno. Istra i Dalmacija zemlje su maslinova ulja, i zaista bi bilo neobično da se u Hrvatskoj, osobito na moru, riba peče ili friga na bilo kakvoj drugoj masnoći. Logično je, stoga, da chefovi u termičkoj obradi ribe, rakova i školjki (ne računajući pohanje) koriste maslinovo ulje i da im je neobično kad netko pokušava pripremati morsku ribu na maslacu.

Pa je tako u sinoćnjoj epizodi MasterChefa jedan od sudaca prekorio natjecatelja koji je pokušao ispeći gofa na maslacu. Sudac mu je rekao da prvo mora ispeći ribu na maslinovu ulju. U ovom je slučaju, koliko god to neobično zvučalo, natjecatelj bio u pravu, a sudac u krivu.

Kulinarski gledajući, više je nego legitimno morsku ribu, rakove i pojedine školjke termički obrađivati na maslacu. Nije riječ ni o kakvoj inovaciji, nego doslovno o kanonu klasične francuske kuhinje.

U kodifikacijskoj kuharici Ma Cuisine Augustea Escoffiera, koja se na engleskom uglavnom izdaje pod imenom 2000 Classic French Recipes, sinoć smo, poslije MasterChefa, izbrojali najmanje 69 recepata za morsku ribu u kojima se kao jedina masnoća koristi maslac. Nismo brojali recepte za jastoge ili jakovske kapice na maslacu, niti smo u ovih 69 recepata ubrojali recepte za losos.

Auguste Escoffier, jedan od utemeljitelja francuske klasične kuhinje, na maslacu priprema svježi bakalar, osliće, listove, rombove, kovače, raže, orade, skuše pa čak i trilje. Escoffier preporučuje da se ribe poširaju, frigaju i peku na maslacu.

Nasuprot čak 69 recepata za morske ribe na maslacu, veliki Escoffier koristi maslinovo ulje u bitno manje ribljih jela, i to uglavnom onih provansalskih. Važno je istaknuti da nije riječ ni o kakvom kulinarskom anakronizmu: i danas gotovo svugdje u Parizu i Londonu velikog lista (Dover Sole) frigaju na maslacu, a u izvrsnom amsterdamskom ribljem restoranu Bistro de la Mer, koji ima Michelinovu zvjezdicu, gotovo da nismo primijetili maslinovo ulje.

Hrvatska gastronomska tradicija podrazumijeva da se riba priprema s maslinovim uljem. Ali nipošto nije pogrešno ako gofa, kao što je pokušao natjecatelj u MasterChefu, ili većinu drugih morskih riba pečete, frigate ili poširate na maslacu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.