
Pernod Ricard, internacionalna kompanija pod čijim se okriljem nalaze Chivas Regal, Jameson, Lillet, Beefeater, The Glenlivet, Aberlour ili Havana Club, a to je tek manji dio portfelja koji obuhvaća oko 240 brandova, doista pripada u zasebnu, osobitu kategoriju.
Svaki od nekoliko desetaka velikih brandova u portfelju priča svoju priču. I eponimni Pernod i Ricard doista su povijesni, ikonografski brandovi. No, istinska specifičnost Pernod Ricarda jest to što je on i kompanija i brend za sebe. Možda čak i veći od nekih svojih brandova i etiketa. Imajući to na umu, izbor brandova, posebno etiketa koje se aktualno ističu u kontekstu snage brandiranja, doista nije lagan. Odluka je pala na Jameson, prije svega premium segment, Bumbu rum i Código tekile.
Za mnoge, prva asocijacija na irski whiskey je lagani i trostruko destilirani. Iako je riječ o stereotipu koji nije uvijek točan, neke destilerije žestoko bi se pobunile protiv ovakvog opisa, on je povijesno čvrsto utemeljen, ponajprije zahvaljujući najvećem irskom brandu Jameson. Jameson je više od branda. Whiskey je to koji je oblikovao povijest irskih destilata i postao dijelom irskog identiteta.
Povijest irskog whiskeya je turbulentna. Početkom 19. stoljeća bio je daleko cjenjeniji i poznatiji od škotskih pandana. Promjene su počele kad je Aeneas Coffey 1830. patentirao destilacijske kolone. Taj novi sustav pokrenuo je revoluciju u svijetu destilata. Whisky se mogao proizvoditi brže i u većim količinama.
Whisky iz Coffyjevih kolona mogao se vrlo jednostavno proizvoditi od različitih žitarica, a k tome je bio i jeftin, lagan i pitkiji od ječmenih maltova. Uz jedan problem. Taj novi sustav nije baš svima bio po volji. Škoti su kolone prihvatili gotovo istoga trena i postali su ozbiljna konkurencija na svjetskom tržištu, koristeći sve prednosti nove tehnologije. To je ozbiljno ugrozilo irsku tržišnu poziciju. Do te mjere, da su irski destileri rezolutno odbili koristiti “novotariju” tvrdeći da: “To iz kolona uopće nije whisky.”
Irski destileri počeli su jače inzistirati na velikim bakrenim kotlovima i tehnologiji trostruke destilacije whiskyja, kao svojevrsnoj konkurenciji škotskim kolonama. Vjerojatno je tako i nastalo i ono famozno ubacivanje slova “e” u naziv whisky, kako bi se irski whiskey i marketiški razlikovao od škotskog whiskyja.
Nažalost po Irce, gubitak tržišta Commowealtha, ekonomske krize, ratovi i Prohibicija polako su ali sigurno dovodili irske whiskyje pred sve veće i nepremostive prepreke. Sve je kulminiralo u drugoj polovici 20. stoljeća i do 1980-tih u Irskoj je preostala samo jedna jedina operativna destilerija: Midleton Distillery, poznatija kao Jameson. Trostruka destilacija i lagani, pitki stil Jameson blended whiskeyja postali su sinonim za Irsku. Jednostavno, drugih irskih whiskeyja više nije niti bilo. Danas je, dakako, situacija posve drukčija, u Irskoj rade deseci destilerija različitih stilova. No, Jamesonov identitet ostao je identitet irskih whiskeyja.
John Jameson & Co. Svoju su destilersku avanturu započeli u Dublinu 1780. godine. Do kraja narednog stoljeća proizvodili su oko milijun galona whiskeyja. Osnivač John Jameson, inače Škot, te 1780. otkupio je staru dublinsku Bow Street destileriju i vrlo brzo zamijenio proizvodnju klasičnog malt whiskeyja novim stilom.
Naime, 1785. je uveden porez na na ječmeni slad (malt) glavnu sirovinu za piva i whiskeyje i većina irskih destilera uz oslađeni ječam (malted barley) počela je dodavati i značajne količine neoslađenog ječma (unmalted barley) izbjegavajući tako plaćanje dobrog dijela poreza. Ta je praksa nastavljena i nakon promjena porezne politike, i stvorila je prepoznatljivu i autohtonu kategoriju irskih pot still whiskeja. Irish Pot Still Whiskey do danas je ostao baza svih Jameson etiketa.
U pokušaju prevladavanja propasti irskih whiskeyja, 1966. godine ujedinile su se tri destilerije: Jameson, Power i Cork Distilleries Co. Proizvodnju su preselile u novoizgrađenu New Midleton destileriju u kojoj su ostale danas. Destilerija je ubrzo postajla poznata i kao Jameson Distillery.
Stara, Old Jameson Distillery, posve se gasi 1975. kada postaje Jamesonov centar za posjetitelje, koji obiđe nekoliko stotina posjetitelja godišnje.
Jameson je 1988. postao dio Pernod Ricardova portfeljai to mu je otvorilo novi pristup tržištu. U naredna dva desetljeća probio je magičnu granicu prodaje 18 milijuna litara whiskeyja godišnje. Posljednjih godina prodaja premašuje 72 milijuna litara litara whiskeyja
Danas Jameson proizvodi oko 64 milijuna litara alkohola godišnje u nekoliko pogona New Midleton destilerije. Opremljen je s tri bakrena kotla od 75.000 litara. Riječ je o tri najveća destilacijska kotla na svijetu i tri goleme destilacijske kolone. Odnedavno ima i mikro destileriju kapaciteta 50.000 litara godišnje. Trenuto u Jamesonovim zalihama dozrijeva 2,2 milijuna bačava whiskyja raspoređenih u čak 162 skladišta.
Raspon Jameson etiketa je impozantan. Opus kreće od klasičnog Jameson Original Blended Irish Whiskeyja čija je zelena boca i danas gotovo sinonim za sve irske whiskeyje, ujedno i najprodavanija etiketa koja i danas čini većinu ukupne irske prodaje. Jameson Crested, Black Barrel, Caskmates series (IPA i Stout) te niz poput Cask Strength, Signature, 18 Years Old pa sve do aromatiziranih varijacija poput Cold Brew i Orange, doista su vrijedni posebne pažnje.
Posveta povijesnoj slavi premium irskih whiskeyja
Black Barrel najjednostavnije je objasniti kao stariju, zreliju, možda i profinjeniju viziju klasičnog Jameson Originala. Ipak, priča je nešto je kompliciranija. Taj tamniji, kompleksniji i bogatiji Jameson kombinacija je dvije vrste whiskeyja: posebnog small-batch graina i posebno formuliranog Irish pot stilla.
Jamesonov Irish Pot Still trostruko je destilitran od mješavine žitarica koje čini najmanje 30% ječmenog slada i 30% neoslađenog ječma. Karakteristično je punog tijela, začinskih i orašastih nota i naglašeno uljaste teksture.
Jamesonov Grain lagan je i dominantno cvjetnih nota, destiliran tri puta u kolonama iz mješavine visokog udjela kukuruza uz ječmeni slad. Grain whiskey za Black Barrel iz posebnih je malih batcheva koji se destiliraju samo jednom godišnje. Pristup je drukčiji od standardnog i daje slađe, mekše i poput maslaca viskozne whiskeyje.
Ono što doista čini razliku je dozrijevanje, odnosno specifičan izbor bačava. Prije svega, whiskey za Black Barrel dozrijeva 7 do 15 godina, u prosjeku dvostruko dulje od Originala. Pot still whiskey za Black Barrel dozrijeva uglavnom u korištenim bačvama američkog bourbona i španjolskog sherryja. Kombinacija tih bačava donosi note vanilije uz tamnu voćnost i zrele hrastove tanine.
Grain whiskey pak dozrijeva u posebnim dvostruko paljenim bačvama. Nakon što u njima dozrije bourbon, te se bačve prevoze se u Irsku gdje se ponovno pale. To ponovljeno paljenje udahnut će hrastovim bačvama novi život, stvarajući svježi sloj koji donosi bogate note vanilije, karameliziranog šećera i tostiranog drveta. Kupažom, blendanjem grain i višeg udjela pot still whiskeyja dozrijevanih u odabranim bačvama, dobiva se još punije tijelo, viskoznija tekstura i naglašeni kompleks voćnih, orašastih i začinskih nota uz karamelu i užitne tanine. Jameson je od samih početaka pripadao premium kategoriji, još dok tog pojma nije ni bilo. Jameson Black Barrel posveta je upravo slavnim vremenima uspona i najveće svjetske slave premium irskih whiskeyja.
Bumbu Rum Company posegnula je duboko u korijene karipskih rumova. Iako je osnovana 2016, vezala je brand uz jednu od najstarijih tradicija, u sami početak plantaža šećerne trske i spravljanja destilata na karipskim otocima prije petstotinjak godina.
Prvi karipski rumovi, koji su nastali nakon što je Kolumbo sa sobom donosi i šećernu trsku, zvali su se rumbullion, a iz toga je nastao naziv rum. Prvi rumovi, rumbullioni, spravljeni su vjerojatno već u 16. stoljeću na Barbadasu, na mjestu koje je Bumbu Rum Company odabrala za svoje ishodište.
Već na prijelazu 16. u 17. stoljeće rumovi su se oplemenjivali začinima. Karibi, znani i kao West Indies, ipak su bili svjetskog središte trgovine voćem i začinima. Ti začinjeni rumovi poznati kao bumbu postali su karipska tradicija. Bumbu portfelj sastoji se od tri posve različita proizvoda, koje povezuju visokokvalitetni rumovi iz karipskih destilerija.
Spravljen je od ruma s Barbadosa u tradiciji West Indies bumbua iz 16. stoljeća u destileriji utemeljenoj još 1893. godine, Bumbu Original oplemenjen je i aromatiziran ručno biranim začinima iz čitavog svijeta. Aromatski profil u rasponu je od vanilije, karamela i kakaa do cimeta i papra uz svježe i zrele note banana i biskvita. Tekstura je viskozna, mekana, slatkasta i nadasve pitka.
Premium panamski rum dozrijevan do 15 godina. Nakongodina u bourbonskim bačvama, finiširan je u selektiranim bačvama od bijelog hrasta ovinjenima španjolskim sherryjima. Bumbu XO donosi dublje i kompleksnije iskustvo začinskih nota, vanilije, narančine korice i bijelog papra. Dugog je finiša s notama pržene kave, vrlo je blagog i odmjerenog dojma, slasne slatkoće i gust.
Kremasti liker s nadimkom “dekadencija u boci”, mješavina je ruma, biranih začina i pravog vrhnja. Baršunasto je kremozan, bogatih nota kokosa, cimeta, muškatnog oraščića, uz blagi đumbir, vaniliju i slatkasto vrhnje. Mliječno je kavene boje i teksture bez prenaglašene gustoće i ljepljivosti. Sa samo 15% alkoholne jakosti, Bumbu Crème sjajan je posve ohlađen, preko kocke leda ili kao dodatak koktelima.
Kad su Federico Vaughan i Ron Snyder 2016. utemeljili brend Código, dobro su znali u što se upuštaju. Za razliku od mnogih poduzetnika koji su osnovali kompanijetražeći upravo savršenu tequilu za sebe, Ron i Fede već su jej odavno imali.
Vaughan je godinama od male destilerije obitelji Perez-Ocampo iz Amatitána nabavljao bačve tih tequila privada. Tequile su od 16. stoljeća bile tek lokalni meksički proizvod, koji je proboj na svjetsko tržište doživio tek u 20. stoljeću. No cijelo to vrijeme tequila se destilirala daleko od očiju javnosti, u lokalnim destilerijama, za potrebe uskih obiteljskih krugova. Tequile koje bile isključivo za privatne potrebe, Tequile Privade, bile su nedostupne tržiptu.
U međuvremenu, tequile su počele osvajati svijet, a hype koji se oko njih stvorio uveo ih je u svijet celebrityja i dotad nezamislivu premium kategoriju. I tako su se, kada Vaughan početkom 2000-tih s njima upoznao svog prijatelja i budućeg partnera Snydera, stvari zakotrljale gotovo same od sebe.
Danas je na tržištu gotovo 3.000 brandova, a proizvodnja tequila narasla je na pola milijuna litara godišnje. U tim golemim brojkama sve je teže izgraditi trajnu poziciju. Osim ako imate jocker u rukavu.
Ime Código jasno ukazuje da je riječ o tequili koja se spravlja prema starinskim kodovima i načelima (los códigos). U znaku branda nalazi se i jeruzalemski križ, grb države Jalisco uspostavljen 1530. godine. I danas Código 1530 nastaje pod okriljem obitelji Perez-Ocampo, od potpuno zrelih plavih agava iz dolina u podnožju vulkana, poštujući tradicionalne procese fermentacije u otvorenim spremnicima, korištenjem lokalnih kvasaca i destilacije u ručno rađenim čeličnim kotlovima. Takav proces daje prepoznatljive arome agava, visoku herbalnost i cvjetnost i mentolnu i travnatu svježinu uz paprene i citrusne note. Značajni dio Código 1530 tequila dozrijeva u kombinaciji hrastovih bačava, ali za razliku od uobičajenih bourbonskih, za Código se koriste francuske bačve od bijelog hrasta u kojima su prethodno odležavala svjetski poznati cabernet sauvignoni iz kalifornijske doline Napa . Na hrvatskom tržištu predstavljene su četiri etikete: klasična Código 1530 Tequila Blanco , odležala Rosa te ‘zrele’ verzije Reposado i Añejo.
Bijela (blanco) tequila spravljena od 100% posve zrelih nizinskih plavih agava iz podnožja Tequila vulkan, destiliranih poštujući starinske kodove i načela (los códigos). Prepoznatljivih je i elegantnih aromama agava, visoke herbalnosti i cvjetnosti te mentolne i travnate svježine uz paprene i citrusne note. Tekstura je uljasta, glatka uz počeni, blagi kick kakav se i očekuje od najboljih blanca.
Specifično izdanje blago roskasto-zlatnih nijasni. Kratko je odležana, do mjesec dana u nepaljenim bačvama od bijelog hrasta ovinjenima slavnim kalifornijskim cabernetima iz Napa doline. Lepršavih je aroma agava čija se slasnost upotpunjuje dubokim voćnim notama. Vinske bačve dodaju joj bogate cvjetne note. Elegantno je teksture koja dodatno naglašava herbalnost i mineralnost, uz notu paprenosti.
Tequila odležana 6 mjeseci u francuskim bačvama od bijelog hrasta prethodno korištenima za kalifornijski cabernet sauvignon iz doline Napa. Gotovo u savršenom balansu čistih, izvornih nota agava, blanco tequila i topline drveta poput onih kod whiskeyja. Obilne herbalnosti, opojnih aroma agava, citrusa i bijelog papra u kombinaciji s karamelom, vanilijom i začinima iz hrasta. Istovremeno elegante kompleksnosti i visoke svježine.
Bogata i kompleksna tequila Dozrijevana punih 18 mjeseci u posebno odabranim francuskim bačvama od bijelog hrasta ovinjenima cabernetima iz doline Napa. Jantarne je boje i bogatih aroma vanilije, mliječne karamele i toplih začina koji obavijaju herbalnost agave i citrusnost. Izratito slojevitog i balansiranog profila. Bogate teksture koju nadopunjuju zreli tanini i gladak, delikatni i suhi završetak.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.