
Viktor Dvanajščak, enolog i glavni vinogradar obiteljske vinarije Dvanajščak Kozol, prije nekoliko je godina u Zagrebu predstavio sustav označavanja terroira koji se temelji na burgundskoj podjeli vrijednosti pojedinih položaja.
U Dvanajščakovoj interpretaciji na vrhu piramide nalaze se premier i grand cru vinogradi, poput čuvenog Mohokosa, u sredini su vina mjesta, poput vina oznakom Sveti Juraj, što bi u Burgundiji značilo Village wines, a na najširem dijelu piramide nalaze se vina Međimurja koja dolaze iz različitih međimurskih vinograda, što bi, u širem smislu, trebalo odgovarati burgundskoj apelaciji Bourgogne. Početkom jeseni kušali smo recentna bijela vina Dvanajščak Kozola i jedan izvrsni rose (crna i pjenušac ostavili smo za idući tjedan). Zanimljivo je da nas je najviše impresionirao Sauvignon Sveti Juraj iz 2024., dakle vino iz srednje apelacije.
Sauvignon blanc Sveti Juraj iz lanjske berbe najvibrantnije je vino Dvanajščak Kozola koje smo dosad probali. Ono doslovno pleše po jeziku, ugodno je nervozno i prepuno energije. Dobra kiselina osigurava čvrstu strukturu, tekstura je sauvignonski hrskava, a aromatikom dominira vrlo mnogo pirezina, s ponešto začina, citrusa i zelene jabuke. Ovo sjajno vino treba piti uz klasični rižoto, carbonaru, cace et pepe, mlađe kozje sireve, Cezarovu salatu, fish and chips, trilje, kamenice, carpaccio od kozica i bilo koje jelo s rajčicama, ako još pronađete zrele, ljetne rajčice. U proljeće bismo ga obavezno točili uz zelene šparoge. Ovaj je sauvignon toliko originalan da ga možemo nazvati vrhunskim terroirskim vinom.
Pušipel Mohokos najvažnije je vino Dvanajščak Kozola. Mohokos, koji je opjevan u kolumni ugledne američke vinske kritičarke Katherine Cole za Decanter, ove je godine dobio srebrnu Decanterovu medalju (premda smo dosta uvjereni da zaslužuje zlatnu), a iz iskustva znamo da može prilično dugo trajati. U Vinodolu smo, naime, lanjskog ljeta popili pet ili šest butelja iz 2019. godine, koje su se natjecale u usklađenom melangeu svježine i sekundarnih aroma, začinjenih s blagim nijansama tercijarnih aroma. Mohokos je jedan od prestižnih međimurskih vinskih položaja, smješten na visini od oko 340 metara. DK-ov Pušipel Mohokos, s distinktivnom, tamnozelenom etiketom, kompleksno je vino s puno mineralnosti, elegancije, sočnosti i svježine. Ovo vino, koje raste iz mjeseca u mjesec, razlikuje se od svih pušipela (šipona, furminta) proizvedenih u Hrvatskoj. Riječ je o malom terroirskom remek-djelu. Preporučili bismo ga uz škampe, oboritu bijelu ribu, sushi s masnom tunom i jeguljom, i uz jela s puno umamija.
Graševina Grofovo Dvanajščak Kozola predstavlja drukčiji pogled na graševinu. Ona nema nikakve veze s klasičnim, dakle kutjevačkim, baranjskim ili iločkim graševinama, niti ih pokušava imitirati. Riječ je o umjereno voćnom, sofisticiranom, veoma sočnom vinu, s efektnim mineralnim završetkom. Dvanajščak Kozolova Graševina, kojoj je Decanter dodijelio srebrnu medalju, pokazuje kako se najvažnija hrvatska kontinentalna sorta može razvijati i izvan svoje uže domovine. Graševinu Grofovo trebalo bi piti uz štrukle, jer njena svježina, sočnost i podignuta voćnost fino režu prirodnu masnoću štrukli, dok se istodobno slažu s kiselinama mladog sira i kiselog vrhnja. Slijede sva moguća pohana mesa, od klasičnog bečkog do pohane piletine, pa svinjetina i piletina na roštilju, carsko meso, ali i dobri suhomesnati proizvodi, manje intenzivni od pravog pršuta ili bresaole.
Dvanajščakov Rose, proizveden od crnog pinota, iznimno nas je ugodno iznenadio. Spletom okolnosti otvorili smo ga večer prije nego što smo otišli na put, pa smo ga ostavili da stoji u hladnjaku pet dana, zatvoren tek staklenim čepom, bez ispumpavanja kisika. Rose ne da nije oksidirao, nego je zadržao integritet ozbiljnog vina, koje se ne raspada ni poslije tako dugog vremena. Riječ je, očito, o ekspertnom tretmanu u podrumu, ali i o prilično solidnom grožđu. Dvanajščakov diskretno voćni, vrlo svježi, tek donekle blijedi Rose perfektno je vino za pizzu, burgere i jednostavan sushi, poput rolica s lososom. Nadalje, u ovo doba godine, dok još ima crvenih rogova, trebalo bi ga piti uz pečene paprike i ajvar, kao i uz različita jela s rajčicama i tikvicama.
Dvanajščak Kozolov Sivi pinot najmanje je ekspresivno vino od svih koja smo kušali, ali svejedno ima karaktera, tehnički je besprijekorno napravljeno i ostavlja dojam lakoće i lepršavosti. Sivi pinot iz 2024. pun je mirisa i okusa krušaka i crvenih jabuka, naglašeno sočan i pruža nevjerojatnu vrijednost za novac. Prije pola godine u Sparu smo ga kupili za samo 7,55 eura, i to ne po akcijskoj nego po redovnoj cijeni. Ta je cijena u proljeće ove godine predstavljala najbolju vrijednost za novac među svim hrvatskim vinima dostupnim u supermarketima. DK-ov Sivi pinot ugodno je aperitivno vino koje se može točiti uz salate, minestrone, fažolete, mlado zelje, jela od kelja, grilanu cvjetaču pa čak i uz zapečeni mladi grah. Voljeli bismo ga probati uz sarmu.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.