Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NAJRJEĐE VINO NA SVIJETU? Vinarija Knebu proizvela je samo 13 (trinaest) litara Ledenog traminca iz berbe 2021/22. Vino je veličanstveno

Upitnik u naslovu stoji zato što se najviša kategorija slatkog Tokaja, Essencia, koja fermentira godinama, katkad proizvodi u mikrominijaturnim količinama. Nadalje, TBA rizlinzi njemačkih vinarija Egon Müller ili Joh. Jos. Prüm, koji redovito koštaju nekoliko tisuća eura za butelju, nerijetko se pune u manje od tisuću malih boca. Ali, zaista nismo čuli da je bilo koja komercijalna vinarija proizvela samo 13 litara pojedinog vina! Baš je to učinila bosanskohercegovačka vinarija Knebu, čiji se vinogradi nalaze na preko 900 metara nadmorske visine, u planinama iznad Tomislavgrada.

Tih je trinaest litara sve što je ostalo od 300 trsova traminca, pobranih na minus 12 stupnjeva 25. siječnja 2022. godine. Zbog tog datuma teško je definirati berbu: vino pripada vegetacijskoj godini 2021., ali je grožđe ubrano već duboko u 2022.

Jučer smo u zagrebačkoj vinoteci Knebu imali privilegij kušati najrjeđe vino na hrvatskom tržištu, a možda i najrjeđe vino na svijetu koje je proizvela komercijalna vinarija.

Ledeni traminac Knebu veličanstveno je vino nevjerojatne koncentracije i intenziteta, prepuno svježih i suhih marelica, ličija, manga, prezrelog ananasa i suhih ruža. Aftertaste je dulji od minute, a kiseline su toliko snažne da Ledeni traminac Knebu zapravo još nije spreman. Treba mu nekoliko godina odležavanja da se zaokruži, a vrhunac bi mogao dostići za dvadesetak godina i onda trajati još najmanje dvadeset do trideset, što znači da bi Ivica Dilber, vlasnik Knebu, trebao ostaviti barem desetak bočica za iduću generaciju.

Ledeni traminac Knebu vrijedi 99 bodova; s lakoćom bi osvojio šampionske naslove na najvažnijim svjetskim vinskim natjecanjima, ali ga je premalo da bi ga se uopće slalo na natjecanja.

Osim ovog neponovljivog slatkog vina koje ćemo dugo pamtiti, jučer smo kušali posve suhi Traminac Knebu iz 2023., koji se perfektno slaže s azijskom hranom, i monumentalni macerirani chardonnay Suze svetog Lovre, s 15,5 posto alkohola, koji naprosto zahtijeva gusja jetra.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.