
Ove se godine navršava četvrtina stoljeća. Dvadesetprvo stoljeće ulazi u punu zrelost. Pa je stoga vrijeme za kritičku inventuru hrvatske restoranske industrije u proteklih 25 godina. Inventuru počinjemo listom najvažnijih, najutjecajnijih hrvatskih restorana 21. stoljeća.
Na listi nema brojnih naših omiljenih restorana, poput Dvora, Carpaccia, Tača, Vinodola, Damira i Ornelle ili San Rocca jer oni nisu presudno utjecali na restoransku scenu i razvoj gastronomije u Hrvatskoj.
Zašto?
Zato što je spojio svjetski relevantnu progresivnu kuhinju sa zaista lokalnim sastojcima, u hedonističkom okruženju jednog od najluksuznijih hrvatskih hotela.
Zašto?
Zato što je prvi i zasad jedini u Hrvatskoj donio dvije Michelinove zvjezdice. Zato što Agli Amici svakodnevno demonstrira najviše profesionalne standarde.
Zašto?
Zato što je ManO2 uspio povezati moderističko kuhanje najvišeg ranga, temeljeno na prvorazrednim, naglašeno sezonskim sastojcima, s vrhunskim vinskim servisom i vibrantnim, gotovo raskošnim ambijentom. ManO2 jedan je od najboljih restorana visokog stila koje je Hrvatska ikad vidjela.
Zašto?
Valsabbion je bio prvi modernistički restoran u Hrvatskoj. Valsabbion je bio prvi hrvatski restoran koji je komunicirao s tada aktualnim svjetskim gastronomskim trendovima.
Zašto?
Marcellino je bio prvi restoran svjetski visokog stila u Hrvatskoj. Chef Čerhak kuhao je briljantno, u ono vrijeme izvan bilo kakve konkurencije.
Zašto?
Zato što je Pelegrini izmislio rukopis moderne dalmatinske kuhinje, bazirane na vrlo lokalnim sastojcima.
Zašto?
Zato što je Nav najoriginalniji, najprogresivniji i gastronomski najdosljedniji hrvatski restoran.
Zašto?
Zato što je Plavi podrum jedini hrvatski restoran koji je ušao na listu World’s 50 Best. Zato što Plavi podrum raspolaže najboljom cjelogodišnjom selekcijom jadranske ribe i rakova.
Zašto?
Zato što je prvi u Hrvatskoj institucionalizirao načela lokalnosti, sezonalnosti, održivosti i zero wastea.
Zašto?
Zato što je chef Skoko uveo novi, modernistički pristup pripremanju ribe i rakova, najdragocjenijih hrvatskih gastronomskih resursa (uz bijele tartufe i maslinovo ulje). David Skoko već dugo ne kuha u Batelini, koja je postala konvencionalan, ali vrlo dobar riblji restoran.
Zašto?
Zato što je chef Horvat stvorio jedan od prvih hrvatskih gastronomskih bistroa visokog stila, i svakako najbolji taksvi bistro. Zato što povremeno kreira jela koja će ući u trajnu antologiju hrvatske gastronomije.
Zašto?
Zato što je Monte dobio prvu Michelinovu zvjezdicu u Hrvatskoj. Zato što je godinama uporno promovirao vrijednosti lokalnog fine dininga.
Zašto?
Zato što je chef Zirojević stvorio prvi hedonistički, luksuzni gastrotainment fine dining na Jadranu.
Zašto?
Zato što Zinfandel’s dugo godina, možda jedini u Hrvatskoj, odražava brojne dobre značajke visoke hotelske kuhinje.
Zašto?
Zato što je Noel u Zagreb vratio fine dining. Zato što je Zagrebu donio prvu Michelinovu zvjezdicu.
Zašto?
Zato što je chef Korak na sastojcima ne baš prebogate Plešivice uspio stvoriti impresivan i originalan, uglavnom lokalni gastronomski mikrokozmos.
Zašto?
Zato što Marina iznimno kreativno pristupa ribljoj kuhinji. Zato što jedinstveni, minimalistički poslovni model chefice Gaši (troje ili četvero zaposlenih) ne ugrožava funkcioniranje restorana ni kvalitetu hrane.
Zašto?
Zato što Tekka već desetak godina radi u skladu s najvišim profesionalnim standardima. Tekka je primjer uspjeha utemeljenog na brutalnom, beskompromisnom profesionalizmu.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.