
Kad se prije trinaest godina otvarao, Green Gold u Radničkoj bio je koncipiran kao gastronomski hub rastućeg poslovnog dijela istočnog Zagreba. U prvoj postavi Green Golda radila su četiri prava, klasična restorana: ManO2, Asia, francuski Les Ponts gdje je kuhao Ante Udovičić, i bosanska Sofra. U podrumu se nalazio veliki vinski bar, čiji su vlasnici bankrotirali negdje 2017. Na najvišoj je razini bilo još nekoliko pubova, klubova i pizzerija.
Danas u Green Goldu od ozbiljnih restorana radi još samo ManO2, koji je u međuvremenu postao toliko dobar da mu je lokacija sasvim nevažna. Svi ostali restorani u Green Goldu davno su se zatvorili. Umjesto njih otvorili su se fast foodovi i zalogajnice poput Good Fooda, Submarinea i Juice Boxa. Tu je i lokal koji se zove Spot; Spot se svojedobno promovirao kao japansko-hrvatski fusion. Jučer je, međutim, na Spotovoj crnoj ploči pisalo: svinjski bečki 8,90.
Zašto je Green Gold gastronomski propao?
Prvo zato što se otvorio u krivo vrijeme. Godine 2012. i 2013. restorani su se u Hrvatskoj zatvarali, a ne otvarali: tih su godina zauvijek nestali Marcellino i Valsabbion, obavezne lektire visoke hrvatske gastronomije. U vremenu koje je, dakle, zbog ekonomske krize podnosilo samo bistroe, istodobno su se na istoj adresi otvorila tri luksuzna i jedan bosanski restoran, što se pokazalo samoubilačkim. Sva tri luksuzna restorana od prvog su dana bilježila gubitke.
Drugo, u Radničku u ono vrijeme nitko nije odlazio navečer. Trebalo je dosta godina da Radnička postane prihvatljiva lokacija za večernje izlaske. Treće, klub u Green Goldu, u kojem se vikendima puštao turbo folk, rastjerivao je restoransku publiku: nitko razuman nije htio večerati u ambijentu narodnjačkih krčmi.
Četvrto, Green Gold se prenamijenio. Od shopping centra s restoranima pretvorio se u zgradu s vrlo mnogo ureda. A većina uredskih službenika ne ruča u gastronomskim restoranima, nego u zalogajnicama i fast foodovima.
I peto, goste s višim poslovno-financijskim statusom pokupila je obližnja Tekka, a ni OXBO Grillu u Hiltonu ne ide loše; jučer za ručak Oxbo je bio gotovo posve pun. I tako je Green Gold, nesuđeni gastrohub istočnog Zagreba, postao mjesto gdje se ne može baš ništa pojesti, ako niste toliko ambiciozni da rezervirate stol u Manu2.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.