
“Posebno nam je drago što smo prvi put u 14 godina na Kvarneru, na Lošinju,” rekla je na otvorenju festivala Taste the Mediterranean njegova direktorica Ingrid Badurina Danielsson. “Kvarner je zaista napravio nevjerojatne korake naprijed, pogotovo u gastronomiji, a znamo svi da je gastronomija jedan od najvažnijih elemenata turizma. Ovaj festival je nastao u trenutku kad je hrvatska mediteranska prehrana uvrštena na popis UNESCO-ve nematerijanlne kulturne baštine. U ono doba mnogi nisu znali da je Hrvatska dio Mediterana,” podsjetila je Badurina Danielsson.
Odluka da se Festival Taste the Mediterranean ove godine održi na Kvarneru, znakovita je i logična. Kvarner će 2026. biti Europska regija gastronomije, za što se priprema već dulje vrijeme. “Iznimno sam ponosna i sretna što je festival došao na Kvarner. Uvijek sam priželjkivala da Taste the Mediterranean dođe u naše krajeve. Ovo je plod naše dugotrajne suradnje sa chefovima i ugostiteljima. Tajna našeg uspjeha je upravo u zajedništvu i suradnji. Pozivam vas da ovih dana iskusite zašto je Kvarner Europska regija gastronomije,” poručila je na otvorenju Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ Kvarnera.
Taste the Mediterranean je otvoren u muzeju Apoksiomena u Malom Lošinju. Muzej Apoksiomena odigrao je fantastičnu ulogu, s obzirom da zaštitni znak otoka. Otvorenje festivala Taste the Mediterranean osim jedinstvenog ambijenta svakako će ostati upamćeno po antičkoj gozbi koju je za brojne uzvanike priredo chef Adrijan Nikolić iz restorana Za Kantuni.
Chef Nikolić meni je razvio na temelju zapisa o prehrani iz Apoksiomenova vremena, drugog ili prvog stoljeća prije nove ere. Tako se u muzeju moglo kušati nekoliko antičkih jela poput pogače s maslinovim uljem, kaduljom i češnjakom, pečene hobotnice s lukom, datulja, divljih lukovica s medom, pečenih golubova, cikorije, odojka i garotosa (vrste garuma), dok je za vina bila zaslužna udruga Kvarner Wines s čijim je otvaranjem pjenušca iz magnuma službeno započeo Taste the Mediterranean. Umjesto deserta, na otvorenju festivala ceremonijalno je sabljom razbijen lošinjski krokant. Čast je imala španjolska chefica Teresa Gutierrez.
Program ovogodišnjeg festivala je zanimljiv je koliko i njegovo otvorenje. Organizirano je pet večera na kojima nastupaju Ippei Uemura, Amos Novak, Marco Danielli, Teresa Gutierrez, Raffaele Ros (jedna Michelinova zvjezdica) i Jure Tomič. Osim eksluzivinih večera, svakako treba pohavliti edukacije koje će za učenike kuharskog smjera lošinjske srednje škole Ambroza Haračića, partnera festivala, održati strani i domaći chefovi, kao i važnu panel diskusiju čija je tema Kvarner Europska regija gastronomije 2026.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.