
Ovo nije bila loša godina za sladolede. Manova Nika Čavlović impresionirala nas je sladoledom od patlidžana s prahom od puza. Burgerajev Black Betty s džemom od kupine i frankovkom Martin Albus je briljantan (Burgeraj sada radi bourbon vaniliju s moćnim bourbonom Knob’s Creek, koju još nismo stigli probati). aROMA Gelato Experience zadržava standardno visoku kvalitetu svog širokog portfolija. No, najbolji sladoled koji smo ove godine probali u Hrvatskoj nije desert, nego predjelo.
Riječ je o jelu koje se službeno zove Drniški pršut vs. Jamón Ibérico de Bellota. “Oprostite, danas nemamo ježinca s kavijarom. Svi gosti sada to naručuju, a ježinca je teško nabaviti,” rekao nam je u četvrtak Theatriumov chef Filip Horvat, “Ali preporučio bih vam da probate pršut.”
Poslušali smo preporuku gospodina Horvata i ostali sretni, zadovoljni i fascinirani. Theatriumov “pršut” zapravo je naglašeno kremasti sladoled od drniškog pršuta, s hrskavcima od paškog sira i dvije fete vrhunske bellote, koja se grijala na vrućim kroketima od bellote.
Kombinacija ledenog i vrućeg, kremastog i hrskavog, slanog okusa drniškog pršuta i prirodno slatkog okusa španjolskog pršuta nešto je što bismo mogli jesti barem deset dana zaredom da nam ne dosadi. Filip Horvat i ovim je ingenioznim jelom pokazao zašto spada u malu grupu najboljih hrvatskih chefova. Theatriumov sladoled od drniškog pršuta s fetama bellote i kroketima od bellote košta 19 eura.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.